GUIDE: Stue-pc mer aktuelt

GUIDE: Stue-pc mer aktuelt

Digital-tv-løsninger, PVR fra kabelleverandørene, spillkonsoller og medielinker gjorde stue-pc-en mindre aktuell. Med nettjenester slår den nå tilbake.

Aktualiteten for stue-pc-er, eller Home Theater PC (HTPC) som det mer konkret referes til av mange, har gått i en berg- og dalbane over flere år. Først var det en del som satset på mini-pc-er som for eksempel Shuttle XPC-serien, før man så en videre utvikling med kompakte pc-er i «hi-fi-design».

Etter hvert kom imidlertid medielinkene, som for en lavere pris ga en enklere og støyløs avspilling – ferdig med fjernkontroll og et tilrettelagt brukergrensesnitt. Medielinker møtte imidlertid en ny utfordring etter hvert som HD-video ble mer aktuelt. Samtidig fikk man spillkonsoller som kunne spille av mediefiler.

Etter hvert ble det imidlertid mer aktuelt å bruke pc-en for opptak av tv-programmer, og om så flere samtidige opptak. Man fikk løsninger for å pause tv-sendinger og elektronisk programguide før dette var vanlig fra parabol- og kabel-tv-leverandører. Nå har imidlertid flere aktører låst sine sendinger mot deres utstyr – opptak kan kun gjøres på PVR levert eller godkjent av leverandøren, og det er hos enkelte ikke engang mulig å få vist tv-sendingen via en pc på grunn av lukket teknologi og DRM.

Den store fordelen

Esset for bruk av en pc framfor en medielink eller spillkonsoller som Xbox 360 og PS3 er fleksibiliteten. Etter hvert som det skjer en utvikling innenfor medieformater, aktuelle tjenester for musikk og film, nettjenester og så videre kan pc-en tilpasses. Støtten for nye formater og tjenester kan kanskje komme på de andre løsningene. For pc-en er det oftest bare snakk om å installere programvaren.

Et enkelt eksempel kan være Spotify. Letteste løsning for å få dette i stua kan være via en pc, i stedet for relativt kompliserte oppsett med å streame lyden fra en pc med Spotify til en medielink eller spillkonsoll. Hvilke nettjenester som er aktuelle å bruke om noen måneder vet vi ikke – at man får flere videotjenester også for det norske markedet har vi stor tro på.

Et annet eksempel kan være x264-video. Da formatet kom var det ikke støttet av medielinkene. Skal det i dag spilles av på for eksempel en PS3 kreves det at det må streames via en pc eller at filen endres via spesiell programvare før avspilling.

Bildeframvisning på tv-en er et annet aktuelt område. Å åpne store bilder via medielinkene kan ta lang tid. Det er heller ikke vanlig med støtte for de forskjellige RAW-formatene de forskjellige kameraprodusentene har. På en pc blir dette gjerne raskere og kompatibiliteten er bedre.

For mange oppgaver kan det på en pc finnes forskjellige programmer – her har man muligheten også til å velge en løsning som passer sine behov best. Med andre ord – det finnes ingen andre alternativer som er i nærheten av å være så fleksible og fremtidsrettede som en pc-løsning. Og benytter man en standard pc kan den også oppgraderes med ny maskinvare etter hvert som nye behov skulle melde seg.

LES OGSÅ: TEST: Popcorn Hour C-200 - Allsidig for de kravstore

Hva man trenger

For stue-pc-er vil det kunne være mange forskjellige typer brukere. Noen ønsker en løsning som kan etterprosessere video på best mulig måte, gi lyd ut til et avansert hjemmekinoanlegg med 7.1-kanals oppsett og støtte for Dolby True HD og DTS-HD-MA. Det hele skal kanskje kobles til en tv eller projektor av beste kvalitet. Videre skal det kanskje kunne tas digitale tv-opptak i HD for de som har en leverandør som fortsatt gir mulighet for det.

For andre er kravene redusert til å få lyd og bilde som er greit nok – det benyttes en rimelig lcd-tv og lyden leveres fra tv-ens høyttalere. Man ønsker enkelt å få vise fram video fra nettet – enten nedlastet via feildelingsnettverk eller fra en av tjenestene som nå gjør sitt inntog for leie av film eller å se tv-serier.

For noen blir det snakk om å bruke en nøye gjennomtenkt løsning, gjerne bygget selv, med nøye utvalgte komponenter for å dekke spesifikke behov. Andre igjen vil klare seg med om så den bærbare pc-en koblet til tv-en.

Med andre ord - behovene varierer, og hva man trenger og hvor mye penger man eventuelt må legge i det varierer. Men vi skal her gå igjennom en del av elementene man må bemerke seg og vurdere om man skal satse på en dedikert HTPC-løsning til tv-benken.

LES OGSÅ: TEST: Acer Aspire X3812 - Rimelig Blu-ray-pc til stua

En bærbar kan funke

Spesielt etter at HDMI har blitt vanlig er det flere som kobler den bærbare pc-en til tv-en. Selv rimelige modeller kan her gjøre en god jobb, og det er etter hvert vanlig med grafikkprosessorer som gir akselerasjon av HD-video på bærbare. Har man ikke mulighet for å koble via HDMI, men ønsker digital surroundlyd ut fra den bærbare er det en del som har mulighet til dette gjennom den vanlige mini-jack-kontakten bare man har en spesiell kabel. En løsning kan også være et usb- eller Expresscard-lydkort.

Mini-bærbare basert på Intels Atom-prosessor kan også brukes. Skal man spille av HD-video trenger man da en maskin som har Nvidias ION-grafikkprosessor eller HD-akselerasjonskort fra Broadcom.

Les om: