Gule Sider utvider virkeligheten

Gule Sider utvider virkeligheten

Augmented Reality kommer for norske forhold til din iPhone.

«Augmented Reality» - inntil videre kalt «Utvidet virkelighet» - er en kombinasjon av den fysiske virkeligheten og et overlegg med data.

Dersom du har sett et HUD-display på et jagerfly så skjønner du hva som menes - utsikten gjennom vinduet i cockpiten kombinert med data om flyets systemer vist på en transparent skjerm gir piloten et utvidet forståelse av virkelighetssfæren på utsiden. Om kort stund dukker dette opp i ordinære personbiler også.

Men vi trenger ikke vente så lenge, for norske Gule Sider er snart klare med en iPhone-applikasjon som utnytter AR-konseptet. Ved hjelp av GPS og kompass og videokameraet i en iPhone 3Gs kan programmet fortolke virkeligheten slik du ser den foran deg, og legge på lag av informasjon som for eksempel næringsadresser eller offentlige tilbud som butikker.

Du blir vist hva som finnes rundt deg, med andre ord. "GuleSider forteller deg hva du ser", som de selv omtaler det på sine nettsider.

LES OGSÅ:

Adobe Photoshop til iPhone

Hensikten er selvfølgelig å gi deg mer informasjon enn det du kan se med det blotte øyet. Kanskje det er en 7-Eleven i nærheten som har et godt tilbud? Eller du trenger å få forklart veien til nærmeste tapas-restaurant - vist som en tredimensjonal pil oppå skjermen?

AR kommer nok med tiden til å få mange bruksområder. Gule Sider har en kommersiell interesse i dette, og det skal bli interessant å se om de får med seg annonsører slik at dette blir generelt utbredt og man får vurdert anvendeligheten. Dersom man integrerte push-notifikasjoner med for eksempel tilbud innenfor en gitt radius av nærhet så begynner vi kanskje å snakke...

Foreløpig vil applikasjonen kun fungere hensiktsmessig med en iPhone 3GS på grunn av systemkravene. Nedenfor kan du se en (om enn noe halvhjertet og svakt begrunnet) introduksjon av programmet - som altså fås over iTunes App Store i løpet av høsten (formodningsvis gratis).

Les om:

Komponenter