Gyldendals Topp 10 til iPhone

Gyldendals Topp 10 til iPhone

De kritikerroste reisehåndbøkene er kommet i digital utgave. Vi har prøvekjørt dem.

Det britiske forlagshuset Dorling Kindersleys serie med Topp 10-reisehåndbøker er en klassiker. Gyldendal leverer nå de norske utgavene også for iPhone.

Topp 10-serien er konsist bygget opp med ti tips i forskjellige kategorier. Det kan være seg ti rimelige hoteller, ti museer, ti gode restauranter eller ti severdigheter du ikke bør gå glipp av. Lettforståelige, innholdsrike, hendig format og fine kart. Serien henvender seg primært til et voksent publikum (og ikke mist alle som liker ti-på-topp-lister).

e-Bok

Gyldendal nå tilbyr disse i digitalt lommeformat for iPhone. I første omgang er det (passende nok) ti eksemplarer som er lagt ut for salg. Det dreier seg om byene Budapest, Roma, Berlin, New York, London, Barcelona, Praha, Paris samt regionene Toscana og øyen Kreta. I bokform koster disse mellom 150 og 200 kroner på norsk.

Serien er innholdsrik og ikke minst nyttig, og fokuserer i hovedsak på interesse-objekter samt praktiske tips. Så en dyptgripende historisk kontekst blir man ikke presentert for - men formatet tilsier det egentlig heller ikke. Oppføringer er kort omtalt samt presentert med beliggenhet, åpningstider, telefonnummer og websider med lenker der disse er tilgjengelige.

Kart

Det følger med de samme gode kartene til applikasjonene som til bøkene. Bøkene har likevel fordelen av å kunne tilby kartene i et større format, der det er lettere å ha oversikten. iPhone-kartene kunne med fordel ha vært mer høyoppløselige, men er ellers grafisk gode. Dessverre har man ikke implementert iPhone-typisk multitouch-navigasjon slik man er vant med for eksempel i Google-kart.

Fordelen med at kart er inkludert i programmet er at man ikke er avhengig av nett-tilgang for å se dem. Det er områdekart for flere av seksjonene i boken, men det er ikke lettlenker fra et tekstobjekt i boken til kartet. Det mest opplagte savnet er likefult mangelen på søkbarhet i kartene samt en lokaliseringstjeneste.

GPS-funksjonen i en iPhone 3GS er en stor differensiator for plattformen, og en reiseguide burde ta høyde for å inkludere stedstjenester. Selv iPhone-modeller uten GPS har en brukbar posisjoneringsfunksjon, og kan være til god hjelp på fremme steder og for de som ikke er best på å lese kart. Kanskje i neste versjon.

Valuta for pengene

Det man derimot har fått til som en bonus kontra den papirbaserte boken er en valuta-omregner. Hendig - det er slikt man har en smarttelefon til. I tillegg er det en bokmerkefunksjon, for rask tilgang til favoritter.

iPhone-programmene bærer preg av å være tilrettelegginger av en papirutgave til digitalt lommeformat. Vi savner mulighetene som ligger i en smarttelefon med nettforbindelse, det ville kunne gjøre programmene langt mer anvendelige på stedet. Men som tekstbasert guide-bok uten for omfattende illustrasjoner fungerer de fint på skjermstørrelsen man har til rådighet, og har på den måten funnet sin form.

Slik de er nå fungerer applikasjonene best som oppslags- og planleggingsverktøy. Men det er for såvidt helt OK - for man kan alltids laste ned en mer detaljert kartapplikasjon for byen man skal til dersom man ønsker. Men vi skulle ønske det var bedre koblinger mellom tekst og kart. Kanskje også bruker-tilpassede kart, slik at man kan legge inne favoritter også som kart-steder.

Kampanjepris er 49 kroner per bok. Kan kjøpes fra iTunes App Store her. Du kan lese mer om serien her.

Kompatibel med iPhone, iPod touch og iPad med OS 3.2.1 eller senere. Applikasjonene er ikke universelle, slik at kun en oppskalert versjon er tilgjengelig for iPad (noe som ikke kan anbefales). Gyldendal stilte et prøve-eksemplar til disposisjon. Kort demo-video under.

Les om: