Ha flere skrivebord i Windows

Ha flere skrivebord i Windows

Blant de virtuelle skrivebordene er det ingen som kan måle seg med gratisverktøyet Desktops.

Hvis det er en funksjonalitet vi gjerne skulle ha sett i Windows, må det være støtte for flere virtuelle skrivebord. Med virtuelle skrivebord menes det flere separate skrivebord som er virtuelt atskilt fra hverandre. Mange opplever at de blir mer produktive når de får tilgang til flere skrivebord.

Virtuelle skrivebord er en funksjonalitet som har eksistert lenge i ulike Linux-distribusjoner, og for noen år siden introduserte Apple støtte for dette i Mac OS X. Av de tre store operativsystemene på markedet er det med andre ord kun Microsoft Windows som ikke leveres med denne funksjonaliteten.

Heller ikke i Windows 8 ser det ut til at vi blir bønnhørt. Microsoft har i alle fall ikke ført opp støtte for denne funksjonen på sin Windows 8-blogg. Hvorfor Microsoft vegrer seg for å implementere støtte for flere skrivebord i Windows, er ikke godt å si, men heldigvis finnes det flere tredjeparts løsninger. Noen koster penger, mens andre er gratis.

Vi har i PC World Norge testet både gratis- og betal-versjoner, men ingen kan måle seg med gratisverktøyet Desktops fra utvikleren Sysinternals. At Sysinternals versjon viser seg å være best, bør ikke komme som en stor overraskelse på noen: Microsoft eier nemlig Sysinternals. På en måte kan man kanskje si at Desktops er det nærmeste man kommer et offisielt produkt.

Ha fire separate skrivebord

Mens de fleste virtuelle skrivebordsverktøy lar en jobbe på samme skrivebord, men med forskjellige visninger, oppretter faktisk Desktops fire uliker instanser av skrivebordet. Det betyr at man har fire separate skrivebord som ikke er knyttet til hverandre. Dette er nyttig hvis et skrivebord mot all formodning skulle krasje, for da fører det ikke med seg at andre skrivebord krasjer.

Stabilitet har nærmest alltid vært et problem med andre alternativer vi har testet tidligere. Denne måten å isolere hver enkelt skrivebord fra hverandre er i aller høyeste grad hemmeligheten bak Desktops suksessoppskrift.

Veksling mellom ulike skrivebord gjøres via et ikon fra oppgavelinjen. Det er også mulig å programmere en tastatursnarvei for denne jobben. I motsetning til Linux/Mac OS X er det ingen fiffige overgangseffekter som finner sted når man bytter mellom de ulike skrivebordene. For vår del gjør ikke dette noe da det viktigste er at verktøyet fungerer og oppfører seg stabilt – noe Desktops gjør i aller høyeste grad.

Det eneste vi har å utsette på Desktops er at man kan kun jobber med fire skrivebord. Selv om fire holder i mengdevis for mange, hadde vi satt pris på om vi kunne opprette flere.

Hvis du er på utkikk etter et verktøy som lar deg opprette flere virtuelle skrivebord, er Desktops det beste verktøyet vi har prøvd. Siden verktøyet er gratis, er ikke det spesielt vanskelig å anbefale det.

Sysinternals Desktops 1.0.4
Pris: Gratis
Internett: goo.gl/zqGiq

Les om: