Halverer prisen på System X

Halverer prisen på System X

Slik er Intels nyeste prosessor og IBMs mest avanserte servere.

IBM Enterprise X-architecture femte generasjon benytter Intels prosessor Nehalem EX. Denne prosessoren blir lansert 30. mars. Den benytter også Intels nye sammenkoblingsteknologi for flere prosessorer, Quickpath EX.

Verken IBM eller Intel ville si mye om Nehalem EX, men den ble demonstrert av begge.

- De nye systemene har forbedret energieffektivitet ved hjelp av nye strømsparende komponenter, hvilket resulterer i betydelig energibesparelse, uttalte Roland Hagan, direktør for System X i IBM på Hannover-messen.

Nehalem EX med inntil åtte kjerner er Intels svar på AMDs Opteron med seks kjerner som benyttes i verdens kraftigste beregningsdatamaskin, Jaguar.

- Vi kaller den nye generasjonen for ex5. Målet med IBMs utvikling er at kundene skal betale mindre i SW-lisenser ved å utnytte maskinen enda mer, sier Svein Trulsrud, senior salgsspesialist i IBM.

Det er IBMs forbedringer til Intels teknologi kombinert med verktøy fra IBM og virtualiseringsleverandørene som til sammen skal gjøre IBMs ex5-maskiner et hakk bedre.

- Det er fire kjennetegn ved ex5. Det er skalerbarhet, RAS, modularitet og et bra prisnivå, sier Martin Ringel, IBMs tunge fagmann.

RAS, Reliability, Availability, Serviceability er en strategi for gjøre en datamaskin feilelastisk for midlertidige feil. Ett eksempel er sikrere minne. Dette minnet kan vokse til 1,5 TB i den største maskinen. Ett annet er UEFI, Unified Expansion Firmware for Intel som erstatter BIOS (Basic Input Output System).

Fra de andre

IBM lanserte Summit som ble X-architecture i 2001. Målet var å lære av de andre datamaskinfamiliene til IBM og overføre teknologien til utvalgte maskiner i System X, familien med industristandard datamaskiner.

- Siden 2001 har IBM investert 800 millioner dollar i X-architecture, fremholder Svein Trulsrud.

Det første som ble utviklet var sammenkoblingselektronikk, det som hos Intel har vært betegnet brikkesett med en brikke for sammenkobling av prosessorer og minne og en brikke for videre transport til lagring og nettverk.

I de fire første generasjonene av X-architecture brukte IBM sin sammenkoblingselektronikk.

Fra 30. mars benyttes Intels som til nå har hatt betegnelsen Quickpath. En viktig forbedring er at nye Quickpath vil kunne koble sammen fire eller åtte Nehalem EX. Denne prosessoren har inntil åtte prosessorkjerner.

- X-architecture har vært på X3850 og X3950, sier Per-Robert Fjelly, teknisk spesialist på X-systems i IBM.

System X har i tillegg til X3850 hatt en rekke andre modeller basert på Intels og AMDs teknologi til lavere pris. De nye enklere modellene i System X vil bli lansert senere, etter 30. mars. Det gjør også konkurrentene Dell, Fujitsu, Hewlett-Packard, Sun og spesialleverandører som SGI. Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter