Harddisk + SSD i MacBook

Harddisk + SSD i MacBook

TIPS: Rask SSD til systemet og en stor harddisk til lagring av data? Løsningen finnes hvis du klarer deg uten optisk enhet.

For mange bærbare pc-er har det vært enkelt å erstatte den optiske enheten med en ekstra harddisk. Dette har blitt ekstra aktuelt i forbindelse med SSD - de nye «diskene» uten bevegelige deler.

En SSD som er stor nok til å dekke lagringsbehovene, synes mange er for dyr. Mange velger isteden en mindre SSD for å kjøre system og applikasjoner fra, for eksempel på 120 gigabyte, og videre benyttes en harddisk til lagring av data der man ikke er avhengig av den samme ytelsen.

LES OGSÅ:

- Vent med SSD på Mac

Denne opsjonen finnes også for MacBook og MacBook Pro. Riktignok kan man på Mac ikke like enkelt ta ut den ekstra diskbrønnen og sette på plass den optiske enheten igjen slik som på de fleste pc-ene. Mange har imidlertid erfart at det er svært sjeldent de har behov for optisk enhet. De gangene man har brukt for det, kan det være aktuelt å benytte en ekstern enhet.

Ebay er løsningen

Vi har ikke sett tilsvarende produkter hos norske forhandlere, men på Ebay finnes det en rekke opsjoner for dem som ønsker å erstatte den optiske enheten på sin Mac med en ekstra harddisk eller en SSD. Prisen, inkludert porto, vil gjerne være 100-150 norske kroner. Dette beløpet er såpass lavt at det ikke blir noe ekstra mva. eller fortollingsgebyr å betale.

For å finne produktene på Ebay kan man søke etter f.eks. "macbook caddy" eller "macbook 2nd hdd".

Vi har ikke prøvd montering av dette. Det er vel høyst sannsynlig at garantien ikke vil gjelde om man bytter ut den optiske med en slik enhet.

Det finnes guider på nettet for hvordan blant annet harddisk og optiske enheter skiftes i MacBook Pro. I dagens MacBook Pro er selve diskskiftet enkelt, men vi skal ikke uttale oss når det gjelder den optiske enheten. På forrige generasjon MacBook Pro, som kom på markedet i 2006, var vanlig diskskifte en operasjon som innebar en god del arbeid. For hvordan det gjøres, samt en del reperasjonsvideoer for Mac generelt, kan man sjekke Youtube.

Hvilken SSD?

Det neste spørsmålet er hvilken SSD man bør velge til Mac. Så vidt vi vet har støtte for «Trim» ikke kommet på plass enda i Mac OS X. Trim er en funksjon som benyttes for at ytelsen på SSD-er skal opprettholdes over tid.

LES OGSÅ:

Trådløs lagring for iPhone

En del SSD-er har en lignende intern funksjon – gjerne referert til som «Garbage Collection». Ifølge Corsair skal deres Sandforce SF-1200-SSDer i Force-serien med dette over tid levere god ytelse på Mac-er. Trolig vil dette også gjelde for andre selskaper som har SSD-er basert på Sandforce sin SF-1200-kontroller – blant annet OCZ, G.Skill, OWC og A-Data. Hvor godt dette fungerer i praksis på Mac, har vi ikke fått testet.

Har du erfaring med en slik løsning? Legg gjerne igjen en kommentar med erfaringer.

Les om:

Komponenter