Haswell-E for de mest krevende

Haswell-E for de mest krevende

Intel har vist fram sin nyeste Core i7 prosessor. Den tilbyr topp ytelse for entusiastene.

Fredag kveld lanserte Intel sin nyeste prosessor i Intel Core-familien. Dette er femtegenerasjons i7-prosessorer som plasser seg på toppen av selskapets portefølje av høyytelsesbrikker for stasjonære maskiner.

Brikkene har en ny mikroarkitektur som er fremstilt med 22-nanometers produksjonsteknikk, og disse prosessorene har vært kjent under prosjektnavnet «Haswell-E».

Åtte kjerner, åpen for overklokking

Disse brikkene er de første fra Intel med opptil åtte prosessorkjerner, bygd for stasjonære pc-er. Denne lanseringen omfatter tre brikker, der to av dem har seks kjerner, mens toppmodellen har åtte kjerner.

- Dette er en «forminsket» Xeon-prosessor for desktop-bruk, sa Jan Östling, teknologispesialist hos Intel Sverige, under et pressemøte i Norge. – Med opptil åtte kjerner, støtte for DDR4-minne, 40 lanes med PCIe som støtter opptil fire separate grafikkort og langt større cache, er denne lanseringen definitvt en fortsettelse av «Extreme Edition-toget» vårt, fortsatte han.

Toppmodellen Intel Core i/ 5960X har altså åtte kjerner som kan håndtere 16 samtidige tråder, der kjernene har et delt L3 hurtigminne på 20MB. Basefrekvensen er på 3.0 GHz, der en enkelt kjerne kan ha en maksimal frekvens på 3.5 GHz når prosessorene går i «Turbo-mode». I tillegg forteller Intel at prosessorene er åpnet for overklokking, slik at de er klargjort for entusiaster som ønsker å eksperimentere med ekstra kjøling for å oppnå langt høyere ytelse enn det Intel reklamerer med.

Ny sokkel og forbedret I/O

Denne prosessorfamilien kommer med en ny sokkel, LGA 2011-v3. Ettersom Intel har sluttet å produsere hovedkort selv, er vi avhengige av et tredjeparts hovedkort for å bruke prosessoren. Utvalget av slike er i skrivende stund ikke veldig stort, men fabrikanten Asus er for eksempel på banen med et kompatibelt hovedkort nå. Det er ventet at langt flere kommer på markedet i løpet av høsten.

Prosessorene bruker også den helt nyeste minnestandarden, DDR4 opptil 2133 Mhz. Her har prosessorene fire slike minnekanaler, som til sammen støtter opptil åtte minnemoduler.

Via Intels X99 brikkesett vil systemet støtte opptil 14 USB-porter, der seks har USB 3.0. Her finner vi også 8 stykk PCI Express 2.0-spor, 10 stykk SATA 3.0-porter som hver støtter opptil 6 Gbit/s datautveksling. På hovedkort som er forberedt for Thunderbolt, vil systemet også understøtte bidireksjonell 20 Gbit/s Thunderbolt 2.

Tilgjengelig nå

De nye prosessorene er tilgjengelig nå. Den minste modellen, Intel Core i7 5820K har en pris til OEM som er oppgitt til USD 389. Intel Core i7 5930K har fått en pris på USD 583, mens toppmodellen Intel Core i7 5960X har en prislapp på ikke ubetydelige USD 999.

Les om:

Komponenter