Heftigere forbrukerbrett fra Samsung

Heftigere forbrukerbrett fra Samsung

Samsung henter blant annet avansert skjermteknologi fra proffbrettene og Galaxy S5 til sine nye forbrukernettbrett.

Til nå har valget i stor grad vært enten et relativt simpelt Galaxy Tab med ganske svake spesifikasjoner til en ganske pen pris, eller relativt dyre Galaxy Tab Pro eller Note Pro med litt mer krutt under panseret.

Nå ser det ut til at Samsung ønsker å tilby enda en serie litt mer forseggjorte og spreke nettbrett til forbrukerne. I går kveld lanserte nemlig selskapet sin nye Galaxy Tab S-serie i New York.

I første omgang dreier det seg om to modeller, Galaxy Tab S 10.5 og Galaxy Tab S 8.4, altså med 10,5- eller 8,4-tommers skjerm. Det er litt andre størrelser enn det vi har vært vant med så langt, men bare litt.

Bedre plass på skjermen

Med den nye Galaxy Tab S-serien har Samsung nemlig valgt å gå for 16:10 skjermformat, som gir litt flere piksler i høyden enn med 16:9-formatet de har foretrukket tidligere.

16:10-formatet skal ifølge selskapet, og for så vidt også normal logikk, gjøre brettet bedre egnet til for eksempel å lese digitale magasiner. Eller gi litt ekstra plass når du surfer på en nettside. Det er også relativt nært 3:2-formatet Microsoft har valgt på sitt nye nettbrett, Surface Pro 3.

Ved siden av å gå for et litt større format, har Samsung hentet skjermteknologi fra sine mest avanserte nettbrettene og mobilene. Det innebærer blant annet at skjermen er basert på Super AMOLED-teknologi, som i praksis er en AMOLED-skjerm med berøringsfølsomheten bygget inn i selve panelet.

Det innebærer også at oppløsningen er på høyde med for eksempel Note Pro 12.2, hele 2560x1600 piksler. Det gir en stor og god arbeidsflate og et langt skarpere bilde enn med oppløsningen selskapet har vært glad i tidligere, 1280x800 - og som fortsatt vil være det som gjelder på innstegsmodellene i Galaxy Tab 4.

Dobbel firekjerne

For å klare å levere god ytelse på et nettbrett med så høy oppløsning, har Samsung valgt å gi Tab S-nettbrettene sin egenutviklede Exynos 5 Octa-prosessor. Denne løsningen kombinerer to firekjerneprosessorer, en på 1,9 gigahertz, og en på 1,3 gigahertz.

Tanken er at man ved normal bruk vil bruke den svakeste av de to prosessorene, mens den kraftigste prosessoren kun settes i sving når en bruker tyngre apper og funksjoner. Det skal gi langt bedre batteritid, ved at den svakeste prosessoren bruker langt mindre strøm enn den kraftigste, og i de aller fleste brukssituasjoner er 1,3 gigahertz rikelig.

Faktisk lover Samsung at Galaxy Tab S-brettene skal klare å serverer deg opp mot 11 timer med avspilling av 1080-video. Om det viser seg å stemme, vil Galaxy Tab S bli blant de mest utholdene nettbrettene på markedet.

Som tidligere Galaxy Tab-modeller, vil også Galaxy Tab S kommer i versjoner med eller uten 4G-støtte. Tar vi utgangspunkt i de veiledende prisens Samsung har oppgitt for de nye nettbrettene, vil det bli et prispåslag på hele 900 kroner for å få Galaxy Tab S med 4G-modul. Da kan det kanskje være like greit å belage seg på å koble seg til trådløsnett, eller å dele nettilgang via mobiltelefonen.

Minne eller lagringsplass

Som så mange andre mobil- og nettbrettprodusenter sliter Samsung litt med å skille på minne og lagringsplass, og oppgir at Samsung Galaxy Tab S kommer med hele 16 eller 32 gigabyte minne. Hadde det stemt hadde det vært på nivå med en topp-spekket pc.

Realiteten er imidlertid at Galaxy Tab S leveres med tre gigabyte minne, som er på nivå med andre toppmodeller. Av lagringsplass vil du kunne velge mellom 16 eller 32 gigabyte, hvor noen gigabyte er spist opp av operativsystem og apper. I tillegg er det støtte for MicroSD-kort opp til 128 gigabyte.

De nye nettbrettene leveres med Android 4.4 (KitKat) på plass, og også med en del forhåndsinstallerte apper. Du får blant annet med en rekke forskjellige 90-dagers prøveversjoner av forskjellige tjenester og apper, om det nå er for magasiner, nettjenester eller video.

Samsung Galaxy Tab S vil være tilgjengelig i norske butikker fra 4. juli. Anbefalte priser fra Samsung er 5 299 kroner for Tab S 10.5 med 4G-støtte, og 4 390 kroner for Tab S 10.5 uten 4G. For Tab S 8.4 er prisene henholdsvis 4 399 kroner og 3 499 kroner.

For de som synes det blir i meste laget, vil Samsung fortsatt levere den langt enklere og billigere Galaxy Tab 4 i tre forskjellige størrelser.

Les om:

Komponenter