Hele norskekysten på iPad-en

Hele norskekysten på iPad-en

Nå kan du bruke iPhone og iPad som kartplotter i båten.

Det italienske firmaet Navionics, som har utviklet elektroniske sjøkart i over 25 år, har lansert sjøkart-løsninger for både iPhone og iPad. Dermed kan du gjøre om din iPhone eller iPad til en kartplotter til bruk i båten.

Peiling på skjærgården?

Sommeren nærmer seg for fullt, og båtsesongen er igang. Færderen går snart av stabelen. Har du peiling på skjærgården?

Navionics' Marine Mobile-løsninger gjør din iPhone eller iPad om til en kartplotter. Om enn ikke en vaskeekte. Men det kan være et interessant utgangspunkt for et innbyggingsprosjekt. Vanntette kasser kommer nok.

Og så var det det med strømmen, da. Vi regner med at dersom man vurderer dette som et alternativ til en kartplotter, finnes det en strømkilde i båten som kan tilpasses en iPad. En iPad trekker 10W over en 5V USB-ledning - strømkilden må altså yte 2A.

Les også: GPS også for iPod Touch

Fordelen med en dedikert kartplotter er selvfølgelig at slike enheter som oftest er vanntette, noe Apples maskiner ikke er. En kartplotter vil også kunne tilkobles en radar og ekkolodd i enkelte tilfeller. Men så koster disse enhetene også betydelig mer - regn med over 10 000 kroner for en modell med sju-tommers skjerm.

Spesielt iPad-versjonen frister, med superrask prosessor, meget lyssterk skjerm og enkel mulig for oppgradering av kart og programvare over iTunes.

Et spørsmål knyttet til disse enhetene er likevel plasseringen av GPS-antennen, som må være tilgjengelig. AGPS-modulen vil sikre rask posisjonering når det er mobildekning, men en fullblods kartplotter vil ha en mer presis antenne med flere kanaler enn en Apple-enhet.

Skalebare vektorkart

Navioincs Marine-løsningene har skalerbare vektorkart som det kan zoomes langt inn i. I tillegg kan man velge overlay-grafikk med satelitt-bilder fra Google eller Bing.

Les også: Navigon oppdateres

Den integrerte databasen har en enorm mengde med POI-interessepunkter, som også kan oppkalles for ytterligere informasjon som for eksempel tidevanns- eller strømningsinformasjon, faser for fyr, sol-tider eller også telefonnummer for marinaer og dess like.

Markører kan plottes inn i kartet og man kan få plottet inn ruten samt beregne en kurs fra GPS-fikseringen. Og selvfølgelig kan man legge ut på ting på Facebook. Det virker som om det meste i våre dager havner der til slutt.

Les også: Dine egne Google-kart på iPhone

En fiffig funksjon man har integrert er at man kan velge sikkerhetssoner med ulike dybde-anvisninger, slik at visningen kan tilpasses skrogutformingen på båten. På dette punktet må de gamle draftene se seg slått, selv om de ofte vinner på lesbarhet. Norske bokstaver er en typisk gjenganger når det gjelder feil i utenlandske kart. Forøvrig er ikke informasjon på land gjengitt.

Les også: Google Earth oppdatert for iPhone

Du kan lese mer om Navionics Marine-løsningene for iPhone og iPad her . Trailer for iPhone-versjonen under. Vi fikk en testversjon til gjennomsyn.

Navionics Marine Norway koster 139 kroner for iPhone-versjonen i iTunes AppStore her . HD-versjonen for iPad koster 209 kroner her . Systemkrav er iPhone OS v3.1 eller senere. iPod Touch er støttet, men vil ikke kunne gi presis posisjonering uten GPS. Det samme gjelder for iPad WiFi-modellen.

Les om:

Komponenter