Her er de fattiges nettbrett

Her er de fattiges nettbrett

Denne uka lanseres OLPC XO 3, et nettbrett som skal lære barn i tredje verden it, helt gratis. Og den lades med sveiv!

Under hundre dollar, eller bare såvidt over femhundrelappen i kroner. Det skal bli prisen på nettbrettet som skal la verdens fattigste barn bruke internett og lære it.

Visjonen, som kommer fra Massachussets Institute of Technologys Nicholas Negroponte, ble definert allerede i 2005: One laptop per child, en bærbar per barn. Og OLPC følger de teknologiske trendene: Nå er det nettbrett som gjelder.

Den er grønn, den er liten og den skal kunne lades hvor som helst. Faktisk kan den lades med sveiv, som med litt muskelkraft kan drive brettet en periode. Dekselet består av et solcellepanel, som også skal være nok for å gi strøm til den lille grønne dingsen kalt OLPC XO 3.0. Dette melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Kjører Linux

Nettbrettet, som formelt skal vises fram på denne ukas Consumer Electronics Show i Las Vegas, inneholder en 1 GHz ARM-prosessor utviklet av Marvell.

Den skal kjøre Linux, for eksempel Android eller Chrome OS. Skjermen er på åtte tommer og batterilevetiden på rundt åtte timer.

Det er foreløpig ikke kjent når XO 3.0 er ferdig fra fabrikkene, og det er heller ikke kjent om den blir lagt ut i allminnelig salg.

Men tidligere har OLPC solgt maskiner i Vesten. Da har prinsippet vært "Give 1 get 1", så man har kjøpt to maskiner og fått en. Den andre har da blitt sendt til et barn som trenger den.

Utvikling

Siden de første OLPC-maskinene ble delt ut til 100.000 barn i Uruguay i 2007 har OLPC-prosjektet produsert og delt ut til sammen over 2.000.000 maskiner. Det finansieres ved hjelp av private givere og stater som vil øke utdanningsnivået til barn i sine respektive land.

Blant annet har barn i Sierra Leone, Palestina og Rwanda fått maskiner, men også i USA, skal vi tro Wikipedia.

Les om:

Komponenter