Her er de ukjente nyhetene i Vista SP1

Her er de ukjente nyhetene i Vista SP1

Lanseringskandidaten av Service Pack 1 for Vista er ute hos betatesterne. Vi oppsummerer endringene.

Forrige uke ble lanseringskandidaten av Service Pack 1 (SP1) for Windows Vista sendt ut til betatestere på Microsofts betaportal Connect samt brukere av TechNet. Alle andre kan trolig laste ned testversjonen fra Microsoft i løpet av denne uken.

De fleste som er interessert har nok fått med seg at Service Pack 1 i tillegg til å rette feil også vil tilby raskere filhåndtering og bedre ytelse. Noen har sikker fått med seg at oppdateringen også skal gjøre hverdagen enklere for folk med for domenetilkoblede bærbare pc-er.

Det finnes over 500 sikkerhetsoppdateringer og hurtigreparasjoner (hotfixer) i SP1 samt et hundretalls nye og oppdaterte driverrutiner. Mange av oppgraderingene har vært tilgjengelig via Windows Update, men langt fra alle.

Her er noen av nyhetene Microsoft ikke har snakket høyt om:

Installasjon og utrulling

* Støtte for «hotpatching». Dette innebærer at oppdatering og installasjon av nye komponenter kommer til å kreve færre omstarter. Dette forutsetter imidlertid at det som legges inn støtter «hotpatching».

* Mulighet for å installere Windows Vista x64 gjennom å starte opp på 32- bits-versionen av WinPE.

* Å opprette nye kontoer under installasjon krever nå at du angir et passordhint for passordet.

* Flere forbedringer for installasjon av hurtigreparasjoner, bland annet når det gjelder ytelse og stabilitet.

Ytelse og stabilitet

* Forbedringer for reparasjonsverktøyet «Startup repair tool».

* Problemer med grafikkdrivere som vekker pc-en fra dvalemodus er løst.

* Filkopiering, både lokalt og på nettverket, skal bli 25-50 prosent raskere.

* Forbindelsen mellom delte mapper i ett nettverk skal også raskere.

* Filhåndteringen skal også gå raskere ved sletting og flytting samt kalkulering av gjenstående tid.

* En rekke problemer med domenetilkoblede bærbare pc-er som befinner seg utenfor bedriftens nettverk er rettet.

* Klienten for fjernstyring av eksternt skrivebord skal ta 25-60 prosent mindre båndbredde.

* Generell forbedring for avspilling av media ettersom mange problemer relatert til dette er løst.

Med tanke på at så godt som alle deler av Vista er berørt av SP1 så vil du trolig merke den største ytelsesøkning etter å ha brukt systemet ett par dager. Dette forklares med at Vista bruker litt tid på å optimalisere systemet på nytt.

Maskinvare

* Om du har 4 gigabyte minne vil 32-bit versjonen av Vista nå rapportere at det er dette som er installert i maskinen, til tross for at systemet faktisk ikke kan utnytte mer enn 3-3,5 gigabyte av den totale minnemengden. Dette avhenger imidlertid av BIOS og endringen vil ikke bli synelig for alle.

* Flere nettverksproblemer løses, blant annet det at nettverket ikke fungere ved oppstart fra dvalemodus.

Brukergrensesnitt og skrivebord

* Et nytt nivå i User Account Controls (UAC) gjør det mulig å jobbe uten Secure Desktop, som lar en fjerntilkoblet bruker (typisk en administrator) skrive inn innloggingsinformasjon.

* Brukere som benytter «folder redirection» og «offline files» kan nå fjerne mapper eller bytte navn på mapper. Denne funksjonen er slått av som standard, men kan aktiveres ved behov.

* Med SP1 blir det mulig å ha et tredjepartsprogram som standard søkemotor i Startmenyen og i Utforskeren (for søk etter lokale filer).

* Å opprette eller endre navn på beskyttede kataloger krever nå en UAC-prompt i stedet for fire.

Sikkerhet

* Nye API-er for kjernebeskyttelsen PathGuard i 64-bit versjonen av Vista lar tredjepartsutviklere lage fungerende sikkerhetsløsninger uten problemer.

* Støtte for Smartkort med biometrisk autentisering i stedet for PIN-koder.

* Med SP1 kan Bitlocker kryptere alle harddisker/partisjoner, ikke bare systempartisjonen.

* Sikkerheten gjennom BitLocker er også økt ved at brukeren kan kreve både TPM-brikke med PIN-kode samt en USB-nøkkel for verifisering.

Nye standarder

* Støtte for bedre krypteringsalgoritmer ved bruk av ipsec.

* Full støtte for trådløse nettverk basert på 802.11n-standarden.

* I forrige uke ble det også kjent at Microsoft lemper på kravene om aktivering. En Vista-pc med piratlisens vil ikke lenger låses etter 30 dager, men brukeren vil få advarsler i tide og utide om at kopien man sitter med er ulovlig og at man bør anskaffe en gyldig lisens. Bakgrunnsbildet vil også gå i sort hver gang denne advarselen dukker opp.

LES OGSÅ: Ny Vista verre for pirater

Etter å ha sett hvordan denne lanseringskandidaten oppfører seg i praksis vil Microsoft ha tid til å finpusse systemet for endelig lansering en gang i løpet av første kvartal 2008 - som er i tråd med den opprinnelige planen. Ifølge produktsjef Michael Bohlin i Microsoft Sverige har lanseringer tradisjonelt skjedd i løpet av 30-60 dager etter at lanseringskandidaten er frigitt.

NB: Denne listen inneholder kun et utvalg av de nyhetene og endringene som finnes i Windows Vista Service Pack 1. All informasjon som beskriver alle endringer kan du finne på Microsoft Download Center.