Her er nye iPhone

Her er nye iPhone

Steve Jobs har lansert iPhone 4 - "verdens slankeste smarttelefon". Ny design, superskjerm og HD-video er blant nyhetene.

Mandag kveld presenterte Steve Jobs som forventet Apples neste iPhone.

Den nye modellen er døpt iPhone 4, enkelt og greit fordi det er fjerde generasjon av den populære telefonen.

Telefonen kommer til Norge i juli.

- Som et Leica-kamera

Apple omtaler iPhone 4 som ”verdens slankeste smarttelefon”. Den skal være 24 prosent slankere enn forgjengeren iPhone 3GS. Tykkelsen er 9,3 millimeter.

iPhone 4 kommer dessuten med en helt ny design i herdet glass bak og foran, samt rustfritt stål på sidene.

- Det nærmeste du kommer et Leica-kamera, ifølge Steve Jobs.

Den nye "superskjermen" har fire ganger så mange piksler som forrige modell - opp fra 320x480 til 960x640. Oppløsningen, som er på 325 piksler per tomme, er faktisk mer enn hva det menneskelige øyet kan oppfatte.

HD-video

Telefonen kommer også med to kameraer: et forovervendt kamera ment for videosamtaler og et nytt 5 megapiksel kamera på baksiden med led-blits og 5x digital zoom. Sistnevnte tar opp video i HD-kvalitet – full 720p med opptil 30 bilder i sekundet.

Samtidig kommer en iPhone-utgave av Apples videoredigeringsprogram iMovie. Dette vil gjøre det svært enkelt å ta opp og redigere filmer med iPhone.

Med en ny funksjon kalt FaceTime skal man enkelt kunne gjennomføre videosamtaler med andre iPhone 4-brukere. Apple har laget funksjonen som en åpen standard, slik at andre mobilprodusenter skal kunne bruke FaceTime-teknologien i sine produkter helt gratis, skriver macworld.se.

Innvendig har nye iPhone den samme A4-prosessoren og mikro-simkort-skuffen som iPad. Den har i tillegg et gyroskop med akselerometer og gps, noe som gjør iPhone til en enda bedre spillmaskin enn før, samt doble mikrofoner for å redusere støy.

Batteriet er også forbedret. Ifølge Apple er samtaletiden 40 prosent bedre, det vil si 7 timer i stedet for 5. Ved 3G-surfing er batteritiden 6 timer og ved surfing via trådløst nettverk holder den i 10 timer. Standbytiden er på 300 timer.

Ny programvare

Den nye telefonen kommer med iPhone OS 4.0, nå kalt iOS 4.0, den neste store oppdateringen til iPhone- og iPad-operativsystemet.

Noen av de største nyhetene i iOS 4.0 er muligheten til å kjøre flere programmer samtidig (såkalt multitasking eller fleroppgavekjøring), bedre organisering av applikasjoner i mapper og felles e-post-innboks.

Til Norge i juli?

iPhone 4 blir tilgjengelig i USA den 24. juni. Den leveres i to farger, svart og hvit, og kommer med 16 GB eller 32 GB lagringskapasitet. Amerikanske priser er henholdsvis 199 dollar og 299 dollar.

Telefonen kommer til Norge i juli, men nøyaktig dato er ikke bekreftet.

Telenor forteller til Macworld.no at de følger lanseringen tett, og vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette foreligger. Heller ikke Netcom har noen ytterligere opplysninger.

iOS 4.0 er klar for nedlasting 21. juni, ifølge Apple. Oppdateringen vil være gratis for både iPhone- og iPod touch-brukere.

Avslørt i april

Lanseringen kom ikke spesielt overraskende på de som har fulgt med på Apple-nyheter den siste tiden. Allerede i midten av april kunne nettstedet Gizmodo presentere bilder av det de påstod var den kommende modellen.

Dagens iPhone-lansering skjedde i forbindelse med åpningen av årets Apple-utviklerkonferanse WWDC, som arrangeres fra 7. til 11. juli.

Les mer om iPhone på Apples nettsider.