Her er den nye iPhone 5

Her er den nye iPhone 5

Apple har nå vist frem iPhone 5, «verdens tynneste smarttelefon».

iPhone 5 er i sin helhet konstruert i glass og aluminium. Enheten er 18 prosent tynnere enn iPhone 4S, med en tykkelse på 7,6 millimeter.

Dette er verdens tynneste smarttelefon, ifølge Apple.

Vekten er 112 gram, 20 prosent lettere enn forgjengeren.

For første gang har en iPhone fått en skjerm som er større enn 3,5 tommer. iPhone 5 har en skjerm på fire tommer, med en oppløsning på 1136 x 640 piksler.

Dette gir en pikseltetthet på 326 piksler per tomme.

Det var Apples markedssjef Phil Schiller som fikk æren av å presentere den nye iPhone-en under Apples pressekonferanse i San Francisco onsdag kveld norsk tid.

På hjem-skjermen er antallet ikoner nå økt fra fire til fem. All programvaren som følger med mobilen, er oppdatert for å dra nytte av den større skjermen.

Tredjepartsprogrammer fungerer som før, men sentrert på skjermen og med en tynn, svart ramme på siden. Men en del er allerede oppdatert.

Også under skallet er det mye nytt. Maksimum nedlastingshastighet er nå 100 megabit per sekund, i hvert fall teoretisk.

iPhone 5 støtter som tidligere GPRS, EDGE, EV-DO og HSPA, og har nå fått støtte også for HSPA+, DC-HSDPA og LTE.

Mobilen benytter den samme dynamiske antenneteknologien som kom i iPhone 4S og som gjør at at det automatisk svitsjes til riktig antenne i forhold til hvilket mobilnettverk som benyttes.

iPhone 5 har også fått bedre trådløs nettverksteknologi, med støtte for 802.11 a/b/g/n. Sistnevnte, 802.11n støtter både 2,4 GHz og 5 GHz.

Raskere prosessor

Den nye prosessoren er en Apple A6-prosessor. Vi snakker om dobbel prosessor- og grafikkytelse i forhold til forgjengeren A5. Dessuten er selve prosessoren 22 prosent mindre enn forgjengeren og frigjør nyttig plass til andre formål i den lille mobilen.

Macworld.no har allerede fått leserkommentar om at noen ønsker seg lengre batteritid heller enn tynnere iPhone. Men ifølge Apple har iPhone 5 lengre batteritid til tross for at mobilen er krympet.

Følgende batteritider ble oppgitt under presentasjonen: Åtte timer med samtaler og surfing via 3G samt surfing via LTE, 10 timers surfing via trådløst lokalnett, 10 timer med videovisning, 40 timer med musikk og 225 timer standby.

Også kameraet er mindre enn på forgjengeren, 25 prosent mindre, ifølge Apple. Sensoren, fortsatt på åtte megapiksler, er baksidebelyst, har et hybrid infrarødt filter, et objektiv bestående av fem linseelementer og har en lysstyrke på f/2,4.

Kameraet skal kunne ta bedre bilder i dårlig lys takket være en dynamisk lavlys-modus der flere funksjoner kombineres for å kunne ta bilder selv når lysmengden er redusert tilsvarende to blendersteg.

For første gang leveres iPhone-en med et permanent, gjennomsiktig objektivdeksel. Ifølge markedssjef Schiller skal det bidra til renere og skarpere bilder.

Vi snakker om syntetisk safir som fungerer som glasset på et armbåndsur av høy kvalitet. Safir er i utgangspunktet et mineral som også kalles for «blå sten». Safir-materialet beskytter mot oppskraping av objektivfronten, for eksempel mot nøkler i en jakkelomme.

Sammen med kameraforbedringene kommer også en ny signalprosessor som bidrar til at kameraet prosesserer bildedata 40 prosent raskere enn før.

Kamera byr dessuten på 1080p HD-video, bedre videostabilisering, ansiktsgjenkjenning for opptil 10 ansikter, og det kan ta stillbilder mens du gjør videoopptak.

Bedre lyd

iPhone har nå tre separate mikrofoner - på forsiden, på baksiden og på bunnen. Løsningen skal bidra til mindre støy og til bedre stemmegjenkjenning.

30-pinners-kontakten som Apple har benyttet siden 2003-modellen av iPod, er nå erstattet an åtte-pinners kontakt, som er 80 prosent mindre forgjengeren.

Nykommeren har fått navnet Lightning. En adapter skal bli å få kjøpt.

iPhone 5 kommer i sort og hvitt i kombinasjon med sølvfarget aluminium.

I Norge 28. september

Den nye iPhone 5 kommer i salg i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Australia, Japan, Hong Kong og Singapore 21. september. En uke senere, 28. september, blir den tilgjengelig i ytterligere 20 land, inkludert Norge, med 100 land til innen utgangen av året.

Status for Apple

Som vanlig ved de siste lanseringene var det Apples toppsjef Tim Cook som åpnet lanseringsshowet i San Francisco. Han startet med å presentere de nyeste Apple Store-butikkene og varslet at den første i Scandinavia starter i Stockholm denne uka.

Han fortalte at Apple har solgt sju millioner kopier av den nyeste operativsystem-versjonen for Mac, OS X Mountain Lion. OS-et ble lansert i juli og den versjonen som har tatt av raskest.

Om iPad sa Tim Cook at Apple solgte 17 millioner iPad-er det siste kvartalet, noe som er ny salgsrekord for iPad.

Cook hevdet at Apple har solgt flere iPad-er enn noen av pc-produsentene har greid å selge av pc-er fra sine pc-produktlinjer.

- Vi er definitivt i etter-pc-alderen, fastslo Apple-sjefen.

I de to og et halvt årene som er gått siden den første iPad-en ble lansert, har Apple solgt hele 84 millioner iPad-er, ifølge salgsstatistikken til og med juni i år.

Konkurrentene har i mellomtiden lansert hundrevis av nettbrett, men likevel har Apple en markedsandel på 68 prosent, ifølge Cook. Han hevdet også at iPad-er står for 91 prosent av nettbrett-trafikken på internett.

- Jeg vet ikke hva disse andre nettbrettene brukes til, sa han retorisk.

Hans oppdatering om Apples nettbutikk, App Store, viste at butikken nå kan tilby over 750 000 programtitler, hvorav en kvart million er lagd spesielt for iPad.

Den gjennomsnittlige iPad-brukeren har rundt 100 apper installert, ifølge Apple-sjefen.

Les om: