Her er nye MacBook Air

Her er nye MacBook Air

MacBook møter iPad i nestegenerasjons bærbare Mac-er.

Hva ville skjedd om en MacBook og en iPad fant tonen? spurte Steve Jobs like før han presenterte selskapets nye MacBook Air-maskiner onsdag kveld.

Apple-sjefen var som vanlig full av lovord om de ultraportable datamaskinene, som er tynnere, lettere og raskere enn noensinne.

LES OGSÅ:

Fullskjerm-basert iLife 11

MacBook Air kommer nå i to ulike modeller, en 11,6-tommer og en 13,3-tommer. Begge er tynnere enn før: 1,7 centimeter på sitt tykkeste, og 0,3 centimeter tommer på sitt tynneste. De er også lettere: 11-tommeren veier 1,06 kilo, mens 13-tommeren veier 1,32 kilo.

Ingen harddisk

MacBook Air har ingen optisk enhet. Den har heller ingen harddisk, men kommer i stedet med Flashminne innebygd i hovedkortet. Flashminnet tar opp mindre plass enn en harddisk, noe som gir større plass til batteriet. Standbytiden på hele 30 dager, mens brukstiden er på 5 og 7 timer for henholdsvis 11-tommeren og 13-tommeren.

LES OGSÅ:

FaceTime kommer til Mac

Fordi den er så tynn, har MBA har fått en helt ny aluminium unibody-design. I motsetning til vanlige MacBook Pro, har ikke skjermen en svart glasskant - alt er nå aluminium. Dette for at maskinen skal være lettere.

Tastaturet og glasstyreflaten er de samme som vi finner i MacBook Pro - ifølge Steve Jobs er dette deler av maskinen man ikke ønsker å ofre størrelsen på.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Magic Trackpad - Ingen mus-killer

13-tommermodellen har for øvrig en skjermoppløsning på 1440x900 piksler - mer enn hva MacBook Pro 15-tommer har som standard. 11-tommeren har en oppløsning på 1366x768 piksler, som er mer enn 13-tommer MacBook/MacBook Pro.

Ellers er MacBook Air utstyr med Core 2 Duo-prosessor, Nvidia Geforce 320M-grafikkort, FaceTime-kamera og stereo-høyttalere. Det er 2 USB 2.0-porter, en Mini DisplayPort og SD-kortleser (bare i 13-tommeren).

Tilgjengelig nå

11-tommer-modellen har en startpris på 8490 kroner inklusive mva. Da får man to gigabyte internminne og 64 gigabyte flashminne.

Vil du i stedet ha maskinen med 128 GB flashminne, er prisen 9990 kroner.

13-tommer-modellen starter på på 10 990 kroner med 2 GB internminne og 128 GB lagringsplass. Ønsker du 256 GB flashminne, øker prisen til 13 490 kroner.

11-tommer-moddelen har Intel Core 2 Duo-prosessor på 1,4 gigahertz, mens hastigheten på prosessoren på 13-tommer-modellen er 1,86 GHz.

Hos Apple Store kan maskinene konfigureres med opptil fire gigabyte internminne, og tilbehøret omfatter en ekstern cd/dvd-stasjon, MacBook Air SuperDrive, og en usb-basert Ethernet-adapter for kablet nettverkstilkobling.