Her er nyhetene fra Apple

Her er nyhetene fra Apple

Oppgraderte Mac-er, fjerdegenerasjons Ipad og en helt ny Ipad mini. Vi oppsummerer lanseringen.

Apple avduket flere nyheter på sin pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

Det meste dreide seg om maskinvare, og flere nye iPad-er og Mac-maskiner ble introdusert. Mye var spådd på forhånd, men noen overraskelser var det.

iPad mini

Det største på iPad-fronten var en "liten" nyhet, nemlig iPad mini. Ryktene om det mindre iPad-nettbrettet viste seg altså å stemme.

iPad mini kommer med en 7,9-tommers skjerm. Til sammenligning har vanlige iPad en 9,7-tommers skjerm. Den har samme antall piksler som første iPad og iPad 2 - 1024 x 768. Det er ikke snakk om noen Retina-oppløsning, men til gjengjeld vil ingen apper måtte oppdateres for den nye enheten.

iPad mini er for øvrig mindre enn storebroren på flere områder enn bare skjermen. Den er selvsagt mindre i høyde og bredde, men er også tynnere. Den er 7,2 millimeter tykk, mot 9,4 millimeter på vanlige iPad. Vekten er på 308 gram, mot 652 gram hos storebroren.

En Lightning-kontakt er selvsagt på plass.

Innvendig kommer iPad mini med en A5-prosessor, og ifølge Apple er den like rask eller raskere enn iPad 2. Den har et FaceTime HD-frontkamera og et 5-megapiksel iSight-kamera på baksiden. Den har også LTE-støtte, men det er uvisst om den er kompatibel med norske 4G-frekvenser. Batteritiden er på ti timer.

iPad mini med Wi-Fi kommer i norske butikker fredag den 2. november til en pris på 2 590 kroner for 16 GB-modellen, 3 290 kroner for 32 GB og 3 990 kroner for 64 GB. iPad mini med 3G kommer et par uker senere.

4. generasjon iPad

Apple lanserte ikke bare en iPad mini tirsdag kveld, de overrasket også med en helt ny iPad i full størrelse, fjerdegenerasjons iPad. Blant nyhetene finner vi en A6X-prosessor, som skal være dobbelt så rask som tredjegenerasjons iPad med sin A5X-prosessor. Grafikkytelsen skal også være dobbelt så bra.

Den skal ha raskere WiFi og kommer også med samme LTE-brikker som i iPhone 5, noe som innebærer 4G-støtte i en rekke nye land (foreløpig ikke Norge). Skjermen er den samme, det vil si en 9,7-tommers skjerm med oppløsning på 2048 x 1536 punkter. Fjerdegenerasjons iPad kommer også med den nye Lightning-kontakten som ble introdusert i forrige måned med den nye iPhone 5 og de nye iPod-modellene. Batteritiden skal fremdeles være på ti timer.

Akkurat som tredjegenerasjon iPad kommer fjerdegenerasjon iPad i svart og hvitt. Prisene ligger på 3 890 kroner for WiFi-modellen med lagringsplass på 16 GB, 4 590 kroner for 32 GB og 5 290 kroner for 64 GB. Som iPad mini kommer WiFi-modellene til å være ute i butikkene den 2. november, mens modellen med 3G/LTE kommer noen uker senere.

Forhåndsbestillinger for både iPad mini og fjerdegenerasjons iPad starter på fredag.

iMac

Apples stasjonære alt-i-ett-maskin iMac har også blitt lansert i en ny og superslank utgave. Ifølge Apple er skjermsystemet 45 prosent tynnere og drøye 3,5 kilo lettere enn før. For å oppnå dette har Apple blant annet fjernet den optiske stasjonen. Det er riktignok mulig å koble til en ekstern leser om man ønsker det.

Bortsett fra den nye designen er en annen viktig nyhet Fusion Drive, hvilket er en hybrid lagringsteknologi som kombinerer flashlagring med vanlig harddisk. Fusion Drive kommer med 128 GB flashminne som benyttes hovedsaklig til operativsystemet for enda raskere ytelse. Harddisk-delen av Fusion Drive er tilgjengelig i kapasiteter på 1 TB eller 3 TB.

På innsiden finnes nye Ivy Bridge Intel Core i5- eller i7-prosessorer. USB 3.0-porter er også blant iMac-nyhetene.

Nye iMac vil komme i 21,5- og 27-tommers utgaver, med en oppløsning på henholdsvis 1920 x 1080 eller 2560 x 1440 punkter. Den minste modellen har en startpris på 10 690 kroner og vil komme i november, mens den største vil koste fra 14 990 kroner og vil komme i desember. Fusion Drive følger ikke med som standard, men priser her er foreløpig ikke kjent.

Mac mini

Apple har også lansert nye Mac mini-modeller. I motsetning til iMac krever Mac mini at man kobler til ekstern skjerm, mus og tastatur for bruk. Til gjengjeld er det Apples billigste datamaskin.

Den største nyheten i nye Mac mini er at du kan stappe i opptil 16 GB internminne. Ellers har den fått raskere Ivy Bridge-prosessorer, bedre grafikk, USB 3.0 og muligheten til å kjøpe maskinen med såkalt Fusion Drive, som er en hybrid mellom en vanlig harddisk og SSD.

Mac mini koster det samme som før: 4 890 kroner for modellen med 500 GB harddisk, 6 490 kroner for modellen med 1 TB harddisk og 8 190 for server-utgaven. I salg nå.

13" MacBook Pro Retina

Til slutt på masknvaresiden lanserte Apple også en ny 13-tommersmodell av MacBook Pro med Retina-skjerm. Skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Sammenlignet med den tradisjonelle 13-tommersmodellen er nykommeren 20 prosent tynnere og 450 gram lettere. At man har valgt å fjerne den optiske enheten har mye av årsaken til det.

På innsiden finnes det tokjernede Core i5- og i7-prosessorer av typen Ivy Bridge. Grafikkortet er Intel HD 4000 og flashminnet ligger på mellom 128 og 768 GB avhengig av hva man velger. Maskinen leveres med 8 GB arbeidsminne, og desverre er det ikke mulig å legge til mer enn det. Ønsker du mer, må du i stedet velge 15-tommeren.

Hva gjelder kontakter har den doble Thunderbolt, doble USB 3.0, HDMI, kortleser og MagSafe 2. Maskinen støtter Bluetooth 4.0, Wi-Fi av typen 802.11n, doble mikrofoner og hodetelefonutgang. Batteritiden sies å ligge på 7 timer, hvilket må anses å være bra med tanke på den høye oppløsningen på skjermen.

De norske prisene ligger på 13 990 kroner og oppover.

Annet

Apple lanserte også nye versjoner av iBooks og iBooks Author. En av nyhetene i iBooks 3.0 er muligheten til å lese side opp og ned uten å behøve å bla om. iBooks Author kommer blant annet med nye maler.

Vi kommer tilbake med mer om de enkelte nyhetene her på Macworld.no etter hvert.

Les om: