Her er nyhetene fra Apple

Her er nyhetene fra Apple

Nye Mac-er, mus med multitouch og enda litt til.

Som ventet lanserte Apple tirsdag kveld nye modeller av iMac, MacBook og Mac mini, samt en ny trådløs mus med multitouch. Pluss litt til.

27-tommers iMac

Først ut er nye modeller i iMac-serien. iMac-ene kommer i to forskjellige skjermstørrelser, en 21,5-tommers 16:9-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080, det vil si full hd i 1080p. I tillegg har den største modellen fått en 27-tommers skjerm med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Skjermene er led-bakbelyste.

Inngangsmodellen kommer med en noe raskere Core 2 Duo-prosessor på 3,06 gigahertz, en harddisk på 500 gigabyte (alternativt 1 terabyte) og enten Nvidia Gefore 9400M eller ATI Radeon HD 4670. I midtsjiktet finner vi en modell med samme spesifikasjoner, men som har større skjerm og dobbel lagringskapasitet.

Fra og med november kommer det til å finnes en toppmodell med Intels firekjerners-prosessor. Den vil ha en Core i5 på 2,66 gigahertz, eventuelt en Core i7 på 2,8 gigahertz. Grafikkortet her er ATI Radeon HD 4850 på 512 megabyte.

Samtlige modeller har nå fire minneplasser, noe som gjør at man kan stappe inn opp til 16 gigabyte minne, om man vil. Som standard leveres de med 4 gigabyte. Alle maskinene kommer med innebygd kortleser og Apples nye Magic Mouse (se nedenfor).

Prislappen ligger på fra 9 490 kroner for inngangsmodellen og opptil 15 490 kroner for toppmodellen.

Mac mini

Apples lille stasjonære datamaskin Mac mini kommer i tre nye modeller. Den store nyheten er at toppmodellen kommer med doble harddisker på til sammen 1 terrabyte i stedet for dvd-brenner og Snow Leopard Server installert.

Les også:

Tidenes høst for Apple

Inngangsmodellen kommer med en Core 2 Duo-prosessor på 2,26 gigaherts, 2 gigabyte minne og harddisk på 160 gigabyte.

Midt i mellom finner vi en modell med Core 2 Duo-prosessor på 2,53 gigahertz, 4 gigabyte minne og harddisk på 320 gigabyte.

I toppmodellen finner vi en Core 2 Duo-prosessor på 2,53 gigahertz, 4 gigabyte minne og doble harddisker på til sammen 1 terabyte. Maskinen kommer uten optisk enhet og kortleser. Snow Leopard Server følger med uten ekstra kostnad.

Mac mini koster fra 4 790 kroner inkl. mva. til 7 990 kroner inkl. mva.

MacBook i unibody-design

Den billigste bærbare Mac-en kommer i et nytt design. MacBook-en er fortsatt i plast, men utseendet er mer likt det til MacBook Pro, med runde kanter og nesten uten skjøter.

Maskinen kommer med Apples nye "superbatteri" med opptil sju timers batteritid, en led-belyst skjerm og en ny glassbelagt multitouch-styreflate. Den har en 2,26 gigahertz Intel Core 2 Duo-prosessor, 2 gigabyte minne, 250 gigabyte harddisk og Nvidia Geforce 9400M-grafikk.

Prisen har gått ned en tusenlapp fra forrige modell. Den nye MacBook-en koster nå 7 990 kroner inkl. mva. Det gjør at MacBook fortsatt er Apples aller billigste bærbare.

Magic Mouse

En av de mest spennende nyhetene fra Apple er en ny datamus. Selskapet har byttet ut sin gamle Mighty Mouse, som de nylig mistet navneretten til, med en langt mer avansert versjon.

Magic Mouse, som den heter, er en laserbasert trådløs mus hvis hele overdel er en berøringsfølsom flate som dekker hele den buede formen. Musen er tilsynelatende uten knapper og rullehjul; hele overflaten er en eneste stor knapp.

Måten man bruker musen på minner mye om hvordan du bruker iPhone. Du kan få både enkel- og dobbel-, samt venstre- og høyreklikk via multitouch-overflaten. Med denne kan du også gjøre gester for å scrolle, zoome og bla.

Magic Mouse koster 599 inkl. mva. på norske Apple Store.

Litt til

Man kan jo spekulere i om det er tilfeldig at Apple kommer med et ras av nye produkter samme uke som Microsoft lanserer Windows 7.

I tillegg til nye Mac-er og mus, har selskapet også oppdatert fjernkontrollen Apple Remote. Den hvite plasten er forsvunnet og erstattet med med aluminium for å matche de nye Mac-ene bedre. Knappene er også flyttet noe. Prisen er 149 kroner inkl. mva.

Og så har to av Apples trådløse produkter har fått en stille oppgradering. AirPort Extreme Base Station og Time Capsule kommer også med ny antenne-teknologi som skal gi bedre ytelse, høyere overføringshastigheter og lengre rekkevidde.

Også verdt å merke seg er at MacBook Pro har gått ned i pris. Den billigste versjonen er satt ned fra 10 490 kroner til 9 990 kroner. 15-tommers modellen har gått ned 1000 kroner i pris.

Sjekk norske Apple Store for alle nyheter og priser.

Les om: