Her er pc-en til 100 dollar

Her er pc-en til 100 dollar

Det finnes bare 30 prototyper i hele verden. IDG har sett den eneste i Europa, som testes ut av Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie. Se bildene her.

- Dette er veldig spennende. Det er en genial datamaskin, sier Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software.

For noen dager siden fikk Wium Lie en telefon om en pakke som hadde kommet frem. På tollseddelen stod en verdi på 100 dollar. Og innholdet var en søt, liten grønn pc-lignede enhet.

LES OGSÅ: Billig-pc i produksjon

Wium Lie greier knapt nok å skjule entusiasmen sin når Computerworld.no møter ham i Operas lokaler. Han må hente pc-en, som har blitt døpt OLPC (One Laptop per Child) fra et hemmelig rom hvor han får lov å teste den opp mot Operas nettleser.

- Her er den, sier Wium Lie med en smil når han kommer tilbake med den grønne pc-en.

Pc-en har bra skjerm som kan snus, og mange ekstra navigeringsknapper.

BIllig pc med bra ytelse

OLPC har allerede en lang og mye omtalt historie. Målet med prosjektet er å lage en pc som er billig nok til at den kan kjøpes av fattige mennesker i fattige land, samtidig som den er god nok til å gi dem som jobber, leker og lærer med den grundig kunnskap om it.

Gründeren av OLPC-prosjektet er Nikolas Negroponte, som er også president i et av verdens fremste teknologimiljøer, MIT (Massachusetts Institute of Technology). Programvaresjef i OLPC er Walter Bender, som var veilederen til nettopp Wium Lie da nordmannen studerte ved MIT.

- Ja, det hjelper å ha kontakter. Men denne laptopen til hundre dollar er her fordi jeg skal sjekke den opp mot Operas nettleser. Det er definitivt den første i Norge, og jeg tror ikke den finnes i andre land i Europa, sier Wium Lie.

Opera kan være et alternativ til Mozilla-nettleseren som ligger på prototypen, fordi den norske programvare er lettere og slik sett enklere å tilpasse til kapasiteten til den bærbare lille grønne.

- Klart det er noen begrensinger, men generelt har den en imponerende ytelse. Prosessoren er 400 MHz. Det er ikke så veldig lenge siden det ble ansett som bra. Den kjører på Linux og det fungerer godt, sier Wium Lie .

OLPC får ingen sveiv som tidligere planlangt, men en en startsnor eller en fotpedal. Men den fungerer faktisk også med en vanlig el-kabel hvis strømuttak er tilgjengelig.. (Foto: Nard Schreurs)

Fleksibel skjerm

Han viser hvordan skjermen kan brettes, snus, og klappes sammen på en måte som ligner en tavle-pc. På alle kanter av den lille enheten er det lagt inn fysiske tilkoblinger, som usb-porter, en SD-kort-inngang, utgang til mikrofon og hodetelefon, og flere navigeringsknapper.

I tillegg har pc-en trådløst nettverk basert på 802.11 og den kan eventuelt gjennom et usb-modem kobles opp på vanlig internett.

- Meningen er at den skal være trådløs. PC-ene kan kommunisere med hverandre, derfor har de jobbet mye med antennene. De har gjort noen valg, for eksempel å bare kjøre på usb, og kutte ut alle andre utganger som VGA eller serielle porter. Dermed kan dette absolutt brukes på grunnskolenivå, sier Wium Lie.

Skjermen er liten, men Wium Lie er imponert over hvor mye 200 dpi-oppløsningen kan gjengi. De websidene som var lastet ned var godt leselige. Overraskende nok har OLPC-en et innebygd kamera som gjør det lett å kommunisere visuelt på nett.

- Den funger like bra som alle andre pc-er når det gjelder surfing på nettet. Men blir det tunge sider med mye bilder og Java, kan det bli litt tregere.

OLPC er liten og elegant, selv om tastaturet virker litt jålete. Men dent skal tåle både høy varme og fuktighet. (Foto: Nard Schreurs)

Opera velkommen

Hvis Opera skulle bli delaktig i prosjektet, er det oppsiktvekkende, siden utgangspunktet er å bare bruke programvare basert på åpen kildekode. Det er Opera ikke.

- Nei, men vi er veldig positive overfor dette prosjektet. Jeg jobber nå med å vurdere om vi kan lage en spesiell Opera-versjon. Jeg håper vi får det til, sier Wium Lie.

OLPC-en har små søte antenner som gjør en voksen jobb, og i alt tre usb-porter. (Foto: Nard Schreurs)

- Også for norske barn

Bill Gates har tidligere kritisert OLPC-prosjektet for at den ikke gir nok data til fattige land. Man bør heller satse på "ordentlige pc-er", mente Gates. Er prototypen egentlig godt nok?

- Ja, det er en bra pc. Maskinvaren er solid, den må faktisk tåle ganske mye ulike forhold hvis du tenker på varmen og fuktigheten. Den skal kunne fungerer midt i ørkenen! Så det handler ikke bare om å tenke teknologi. Jeg tror denne pc-en kommer til å leve ganske lenge. Se på den som en slags 2CV, en enkel og glimrende design som overlever lenge.

LES OGSÅ: Lag en barne-pc!

Og så lenge det er mulig å kjøre applikasjoner på nett trenger ikke OLPC-en i seg selv bli så veldig mye kraftigere. Den er god nok til å ikke være bare for barn i utviklingsland, mener teknologidirektøren.

- Neida, jeg tror faktisk det hadde vært en bra pc for de fleste barn i Norge også. Og da kan denne pc-en virkelig bli en fredsfremmende datamaskin. I stedet for å sende en delegasjon kan Støre vurdere å sende en million av disse til et land som trenger det? sier Wium Lie.

Les hele diskusjonen om OLPC-en her .

Oppdateringen: VI har fått tilbakemelding om at OLPC-en også er hos Fluendo i (Barcelona) og hos det engelske selskapet Collabora. VI har ikke hatt anledning å sjekke dette, men kildene er fra disse selskaper, og vi regner med at dette stemmer. Dermed er ikke OLPC-en hos Opera i Oslo ikke " den eneste" i Europa, men en av tre (eller flere). Red.

Flere bilder:

Tastaturet er godt bygget inn i plast. Til høyre er musfunksjonaliteten. (Foto: Nard Schreurs)

Skjermen har flere navigeringsknapper, uttak for mikrofon og hodetelfoner, og høyttalere (Foto: Nard Schreurs)

Plassen til SD-kortet er under skjermen (Foto: Nard Schreurs)

OLPC har et innebygd karmera (rett over den røde prikken), som viser alt rett på skjermen. (Foto: Nard Schreurs)

Wium Lie er imponert over OLPC, både for den teknologiske ytelsen og mulighetene den skaper for barn i utviklingsland. (Foto: Nard Schreurs)

LES MER OM OLPC-en:

Tror du nå på julenissen?

Verdens viktigste it-personer

Les mer pc-er i vårt Kunnskapssenter.

Komponenter