Her er sjefsvikaren til Steve Jobs

Her er sjefsvikaren til Steve Jobs

Med Steve Jobs midlertidig ute av sjefsstolen til Apple spør vi: Hvem er den nye fyren?

Med andre ord: hvem er Tim Cook?

Mange vil hevde at Apple er Steve Jobs. Den første til å hevde dette i lang tid har vært Steve Jobs selv.

LES OGSÅ: - Jobs-fravær bra for Apple

Fair nok, vil man kunne si - han hadde noe å bevise da han kom tilbake til Apple i 1997 etter lengre fravær (han ble sparket ut i 1985). Og etter at han kom tilbake, syntes han å lykkes med alt han tok i.

Steve Jobs (t.h.) fotografert sammen med en annen nøkkelperson hos Apple, den britiske designeren Jonathan Ive. (Foto: Jonathan Sprague/Redux)

Apple ble lønnsomt igjen og er i dag etablert som en faktor i pc-verdenen som man må regne med. Nesten som Krøsus ble alt han tok i til gull - Apple har i dag 25 milliarder dollar kontant i banken.

Hva ville skjedd?

Men hva om Steve Jobs ikke fantes lenger - hva ville skje med Apple?

Spørsmålet er betimelig. Ville skipet gå ned med mann og mus dersom kapteinen forlot sin post?

Det samme spørsmålet stilte mange da Bill Gates annonserte at han ville trekke seg tilbake fra sin fremskutte posisjon ved roret hos Microsoft. Til fordel for noen bisarre reklamer med Jerry Seinfeld, men det er en annen historie.

Men Apple har latt andre ta del i rampelyset ved siden av Jobs i ulike sammenhenger. Forskjellige gjesteopptredener under de såkalte Stevenotes har gjort oss kjent med andre høyt profilerte Apple-typer, og det samme i enkelte maredsførings-videoer.

Og Jobs selv har sagt at hans jobb hos Apple blant annet er å se til at det finnes en rekke kapable mennesker i toppsjiktet hos Apple til å overta driften dersom han skulle falle under en buss.

LES OGSÅ: Steve Jobs tar ut permisjon til juni

Jobs er, som mange sikkert allerede vet, sykemeldt frem til sommeren. Den offisielle versjonen er komplikasjoner med stoffskiftet og næringsinntaket i kjølvannet av hans vellykkede kreftoperasjon for noen år siden.

Men det ikke alle vet, er at han holdt denne sykdommen hemmelig for de fleste helt til han var kommet over kneiken. Og i den forbindelse var han også borte fra Apple en stund.

Vedkommende som overtok den daglige driften i de to månedene i forbindelse med kreftoperasjonen i 2004, var Tim Cook, Apples Chief Operating Officer - COO.

Er Steve Jobs uerstattelig? Les videre.

Les om:

Komponenter