Her er tiårets oppfinner

Her er tiårets oppfinner

Mannen som designet iMac, iPod og iPhone er kåret til tiårets oppfinner av The Guardian.

Da den første iPod-en ble lansert i California i 2001 så var det en revolusjon. "Dette er et stort gjennombrudd", sa Steve Jobs under lanseringen og Apple-sjefen visste hva han snakket om.

"220 millioner solgte iPod-er verden over og mer enn 8,5 milliarder nedlastinger fra iTunes online-butikk har stilnet kritikerne som hevdet at brukere foretrakk cd, skriver britiske The Guardian i en artikkel hvor de kårer Apples sjefsdesigner Jonathan Ive til tiårets oppfinner.

- Former måten vi jobber og leker på

Til tross for fremgangen er Jonathan Ive er en tilbaketrukket profil som bor i San Francisco sammen med sin familie.

Karrieren begynte han i et designbyrå i London, og i 1992 flyttet han til USA for å jobbe for Apple. Men det var først fem år senere da Steve Jobs vendte tilbake til selskapet at Ive og hans team virkelig fikk vise hva de kunne.

Ive har et talent for å fremstille vakre ting som fungerer med minst mulig styr, mener Guardian. Han endret hjemme-pc-ens utseende med sin gjennomsiktige iMac og har fortsatt å forme måten vi jobber og leker på, nå senest med iPhone, skriver den britiske avisen. Sånn sett er han kanskje mer innovatør enn oppfinner.

Mange av produktene Ive og teamet hans lager er radikalt nye og ligner ikke på noe vi har sett før. Likevel er produktene ofte designet slik at de fortsatt kjennes familiære og vi instinktivt vet hvordan vi skal bruke produktene, ifølge avisen.

Detaljer har også alltid vært noe av Apples signatur. Serienummeret på iPod-en ble etset inn i iPod-en for å unngå at musikkspilleren ble besudlet med en stygg klistrelapp og øreproppene var hvite for å matche fronten på iPod-en.

Hva blir det neste?

I dag jobber Ive tett sammen med Jobs bak svært lukkede dører. Selskapet er kjent for sitt hemmelighold og snakker aldri om nye produkter før de er klar for salg.

Hva som er neste produkt ut er selvfølgelig helt ukjent, men en hel Apple-fanskare venter i spenning på tavle-pc-en som etter ryktene skal lanseres en gang i løpet av neste år.

Les mer om Jonathan Ive på Wikipedia.

(Originalartikkelen er skrevet av Daniel Wuopio i svenske Macworld)

Komponenter