Her er vårens nye iMac-er

Her er vårens nye iMac-er

Thunderbolt, ny prosessor-generasjon og bedre grafikkort er blant nyhetene.

Ikke helt uventet har Apple lansert nye modeller av sin alt-i-ett-serie iMac-maskiner. Ifølge selskapet er de nye iMac-ene opptil 70 prosent raskere enn sine forgjengere med tre ganger bedre grafikk.

Til sammen er det fire ulike modeller i iMac-serien, to på 21,5 tommer og to på 27 tommer. Alle kommer med Intels nye høyhastighetsport Thunderbolt som byr på overføringshastigheter på opptil 10 gigabyte per sekund. 21,5-tommeren har én Thunderbolt-port, mens 27-tommeren har to.

LES OGSÅ:

Nye prosessorer fra Intel

De kommer også med nyeste generasjon av firekjerners Core i5- og i7-prosessorer i Intels Sandy Bridge-serie. I forrige iMac-generasjon var det Core i3-prosessoren som dominerte - den er nå borte.

Grafikkortene kommer fra AMD. I inngangsmodellene tilbys Radeon 6570 og 6770M med 512 megabyte minne, mens i toppmodellen tilbys Radeon 6970M med en eller to gigabyte minne.

Sistnevnte er en ganske kraftig grafikkprosessor, mens de øvrige er mer midt på treet. Alle grafikkprosessorene er i utgangspunktet designet for bærbare datamaskiner.

Webkameraet iSight har blitt erstattet med FaceTime HD, noe som åpner for videosamtaler i HD-kvalitet (720p).

LES OGSÅ:

TEST: Hvor mye raskere er nye MacBook Pro?

Dyre disker

Hva gjelder lagringsplass kommer alle bortsett fra den billigste med en harddisk på én terabyte som standard. Inngangsmodellen kommer med 500 gigabyte harddisk. Lagringskapasiteten kan økes, men det vil koste deg ekstra.

Går du opp fra én til to terabyte, er prispåslaget 1230 kroner. Folk som er vant til å kjøpe disker løst, kan få seg en tre-terabyte disk for den summen.

På flere av de nye iMac-modellene tilbyr Apple også en 256 GB SSD-enhet i stedet for eller i tillegg til vanlig harddisk. Markedsprisen på en god SSD-enhet i denne størrelsen er i overkant av 3000 kroner - Apple tar 4920 kroner for å bygge inn en slik løsning.

Alle fire modeller kommer med 4 gigabyte minne som standard, men det er mulig å utvide til 16 gigabyte.

Prisene starter på 9 490 kroner inklusive moms for den billigste 21,5-tommeren, til 15 490 kroner inklusive moms for den dyreste modellen. Prisene har gått ned fra mellom 1000 til 1500 kroner per modell. Trådløst tastatur, Magic Mouse (eller Magic Trackpad) følger med i pakken.

LES OGSÅ:

Hvilken Mac bør du velge?

Komponenter