Hjemmenettets hjerte

Hjemmenettets hjerte

For mange høres kanskje «Home Server» litt skremmende ut. Etter å ha testet systemet er vi fristet til å kalle det en nødvendighet.

Behovet for en egen tjener i hjemmet er ikke bare et utfall av teknologisk stormannsgalskap. Hvis man ser hvordan datautbredelsen ser ut i en vanlig norsk familie, sier det seg selv at dette faktisk er fundert på ren skjær logikk. En vanlig familie har ikke lenger bare en pc. I alle fall ikke hvis man har unger i skolealder. Da har etter hver ungene hver sin og i alle fall en av foreldrene har gjerne en ekstra pc. Det er også gjerne en blanding mellom bærbare og stasjonære, selv om de bærbare begynner å ta over. Dette kombinert med trådløst hjemmenett og gjerne noen disker som står koblet til en av maskinene. Det sier seg selv at det blir lagret mye viktig informasjon på alle disse enhetene. Det er heller ingen tvil om at graden av sikkerhetskopiering i de tusen hjem ikke er i nærheten av det den burde være.

SE BILDESERIE: Her er Home Server

Med Home Server ønsker Microsoft å gjøre alt dette mye enklere og ikke minst automatisk. Det viktige er vel strengt tatt å ta det ut av hendene på brukeren.

Samarbeid med HP

Lanseringen av systemet er like rundt hjørnet. For at dette virkelig skal være enkelt for brukeren har Microsoft valgt å lansere dette som en pakke, i samarbeid med pc-leverandører, deriblant HP. Vi skal ikke se på denne kombinasjonen i denne artikkelen, men bare konstatere at for novisene er dette er helt grei løsning. For dem som er litt mer erfarne er det ikke noe problem å finne frem en litt utdatert pc fra kjelleren og bygge sin egen. Installasjonen av programvaren er rett frem etter nesen og maskinvaren trenger som sagt ikke være i nærheten av nyeste modell.

Enkelt men effektivt

Vårt system ble faktisk satt opp for flere måneder siden og har ruslet og gått siden da. Det er forresten ikke helt riktig, men det er mer vår egen feil enn Microsofts. Når man har satt opp Home Server skal systemet få være i fred. Det er laget for å kjøre uten å ha verken mus, tastatur eller skjerm tilkoblet. Dette trenger du bare i forbindelse med oppsettet. Hele dette systemet skal styres via et konsoll på den enkelte klient. I og med at vi er de kontrollfrikene vi er, så klarte vi jo ikke å la dette systemet helt i fred. Vi bare «måtte» kjøre serverkonsollen på selve tjeneren. Vi ble mektig irritert ettersom systemet stadig stupte, og ble dertil pinlig berørt da vi fant ut at det var vår egen skyld. Dette er trolig et problem som den endelige versjonen ikke kommer til å ha, men konseptet med at dette er en maskin som kan gjemmes bort og glemmes når den er satt opp beholdes. Heldigvis.

Selv den mest uerfarne bruker kan sette opp dette systemet, uten hjelp. Det er egentlig bare å starte fra cd-en og gjøre det du får beskjed om. Når det er gjort installeres et eget program på hver enkelt klient. En i familien må nødvendigvis være den som har ansvaret, men det er ikke stort mer arbeid enn å gi den enkelte bruker de rettighetene de skal ha. Når det er gjort er systemet klart til bruk.

Vi har tidligere omtalt Home Server i PC World Norge nummer 9 2007. I tiden fra vi skrev den artikkelen er systemet blitt mer stabilt og perfeksjonert. Den testkonfigurasjonen vi bruker i denne testen har ikke vært nede de to siste månedene. Den har kjørt helt feilfritt.

LES OGSÅ: Sett harddisken i nettverket

Meget nyttig

Erfaringene med Home Server er som de fleste nå forstår svært positive. Hos oss er dens hovedoppgave å ta sikkerhetskopier av alle husstandens enheter og det gjør den lytefritt. Du kan selv bestemme når denne sikkerhetskopieringen skal starte. Det naturlige er at dette kjøres på natten, og vi har selv satt den opp til å starte klokken 01.00 hver natt. Det eneste man da må huske på er å ikke slå av maskinene. Det er kanskje ikke spesielt miljøvennlig å ha alle maskinene i huset på til enhver tid, men man bør lage et system slik at alle maskinene i alle fall er påslått en natt i uka, så løser det hele seg. Du har hele tiden oversikt over når den enkelte maskinen eller disken i systemet ble sikkerhetskopiert. Dette gir deg greie oversikter over hva som bør gjøres. Er det maskiner som plutselig ikke blir brukt over lang tid, spiller det ingen rolle. Når man tar dem i bruk igjen starter sikkerhetskopiering som om ingenting var hent.

En meget positiv ting er hvordan dette systemet håndterer eksterne disker. I det vi utstyrte en av husets maskiner med en usb-disk, ble vi automatisk minnet på at denne også burde ha sine egne sikkerhetskopieringsregler. Er dette en maskin som skal stå permanent tilknyttet en maskin bør man også gjøre dette.Dermed håndteres denne disken på samme måte som alle andre maskiner i huset. Man blir også jevnlig minnet på det hvis så ikke gjøres. I og med at mange har bilder og annen verdifull informasjon på slike eksterne disker, kan det være lurt å sette det opp slik at denne også sikkerhetskopieres med jevne mellomrom.

Det er like enkelt å tilbakeføre sikkerhetskopier fra systemet. Du kan selv velge om dette er tapte enkeltfiler eller om det er snakk om hele kataloger. Du kan til og med tilbakeføre en hel maskin hvis dette skulle være nødvendig.

Du setter selv opp når sikkerhetskopiering skal utføres og hvor lenge hver enkelt skal bli oppbevart av systemet.

Ikke bare sikkerhetskopiering

Home Server handler ikke bare om sikkerhetskopiering. Systemet er også laget for å være et felles område for lagring av musikk, video og bilder. Man kan selv velge om dette skal deles i huset. Setter man på deling vil dette være tilgjengelig for alle som er tilknyttet nettverket. Dette er en fin måte å gi alle tilgang til musikk og ikke minst bilder på. I tillegg til dette har den enkelte bruker sine egne private områder der man kan lagre hva man vil.

Delte områder på tjeneren er ikke bare tilgjenglig innenfor husets fire vegger. For entusiasten vil «Remote access» være et meget nyttig verktøy. Dette betyr i praksis at man nå de delte områdene på Home Server uansett hvor man er og man kan laste ned eller laste opp fra hvor som helst så lenge man er på et nettverk. Dette er muligheter som mange allerede har på sine pc-er allerede, men dette er såpass komplisert å sette opp at de aller færreste gjør noe med det. Hos Home Server er dette imidlertid gjort langt enklere. For det første har man egne programmer som forsøker å sette opp ruteren din for deg. Det vil nok ikke alltid fungere, men det er også enkle beskrivelser for hvordan fjertilgangen skal settes opp. Man får ikke bare tilgang til fellesområder. Systemet kan settes opp slik at man også kan få tilgang til den enkelte maskin i huset selv om man er på ferie eller liknenede.

Det er et par enkle regler man er nødt til å forholde seg til. Skal man laste opp filer utenfra og til systemet kan dette bare gjøres en fil av gangen. En litt merkelig begrensning spør du oss, men det er en enkel måte å gå rundt problemet. Samle sammen filene dine, lag en zip-fil av det hele og last deretter opp denne. Her kommer imidlertid begrensning nummer to inn. Ingen fil kan være større enn 2GB, så du er nødt til å sette opp filene dine i forhold til dette.

En bra funksjon er muligheten for å lage en egen tilpasset nettadresse til din Home Server. Du kan sette den opp slik at med ditt eget eller familiens navn. Et eksempel blir da http://Olsen.HomeServer.com/home som kobler deg direkte til hjemmesiden eller http://Olsen.HomeServer.com/remote som gir deg påloggingssiden for fjerntilgang.

Dette er en mulighet som de fleste vil kunne dra nytte av. Både oppsett og konfigurering er i så stor grad som mulig automatisert og fungerer ikke automatikken, er det såpass enkelt forklart at de fleste burde kunne klare å sett det opp manuelt.

Du velger selv hva som skal deles ut i nettverket og være tilgjengelig for alle i huset.

Konklusjon

Vi er nesten helt udelt positive når det gjelder Home Server. Skulle vi nevne noen kritiske punkter måtte det være at det kun fungerer med maskiner som kjører Windows. Vi skulle svært gjerne sett at også Mac var dekket opp. Det er tross alt noen som også har Mac-er i hjemmet i tillegg til Windows-maskiner.

En annen ting er hvordan systemet skal selges. Det er foreløpig kun lagt opp til at det skal selges sammen med en maskin. Dette er litt synd, for mange har en litt eldre maskin hjemme som hadde fungert utmerket til dette bruket. Trøsten er at de norske nettbutikkene sannsynligvis vil selge dette som en OEM-programpakke. Det blir billigere for mange og de aller fleste vil kunne lage sin egen tjener som er tilpasset systemet. En ulempe med dette er imidlertid at Microsoft ikke gir support på OEM-programmene sine. Med unntak av dette er Microsoft Home Server en gjennomgående positiv opplevelse.

SE BILDESERIE: Her er Home Server