Hopp over P67?

Hopp over P67?

For den som skal ha stasjonær pc basert på Sandy Bridge kan Z68 bli et bedre valg.

Intels P67-brikkesett har vært rettet mot hovedkort til Intels nye Sandy Bridge Core-prosessorer til vanlige stasjonære pc-er. Med forsinkelsene hovedkort basert på nå har fått på grunn av problemene med diskkontrolleren kan gi grunn til å vente på Intels Z68-brikkesett.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge

Z68-brikkesettet vil også være for LGA1155-hovedkort - det er altså de samme Core i5- og Core i7-prosessorene som benyttes på hovedkort med Z68 og P67. Z68 vil imidlertid være et mer avansert brikkesett. Det rettes da også mot mer avanserte hovedkort.

Produksjonen av Z68-brikkesett skal starte i løpet av få dager. Dette betyr at produksjonen starter opp omtrent samtidig som produksjonen for H67 og P67, samt versjonene av disse for bærbare pc-er. Hvor mye utviklingsarbeid som gjenstår hos hovedkortprodusenene gjenstår å se. Z68-baserte hovedkort skulle komme på markedet i løpet av andre kvartal dette året - uten noe mer informasjon tidligere om det var tidlig eller sent i kvartalet.

For avanserte og kravstore brukere kan det da i praksis bli liten forskjell i ventetiden på P67 og Z68, og med en del av den ekstra funksjonaliteten Z68 skal ha, kan det kanskje være verdt den ekstra ventetiden.

LES OGSÅ:

Nye Sandy Bridge-hovedkort i april

Nøyaktig hvilke fordeler Z68 vil ha over P67 har vi ikke detaljene på. Slik vi har forstått det vil brikkesettet blant annet gi bedre muligheter for overklokking, en funksjon for bedre utnyttelse av SSD og harddisk i kombinasjon, RAID-støtte for harddisker over 2 terabyte og mulighet for å bytte mellom grafikkprosessoren integrert i prosessoren og dedikerte grafikkort - dette en funksjon som kan gi lavere strømforbruk, lavere varmeutvikling og lavere støynivå når pc-en benyttes til oppgaver som ikke trenger den ekstra grafikk-kraften.

Løsningen ved å benytte SSD og harddisk i kombinasjon finnes også på en del P67-baserte hovedkort - blant annet Asus P8P67 Deluxe som vi har testet. Dette gjøres på disse hovedkortene gjennom en ekstra brikke fra Marvell, mens Z68 har dette som en integrert funksjon.

Z68-hovedkort ligger an til å bli noe dyrere enn P67-baserte kort.

LES OGSÅ:

Highpoint med HyperDuo

Les om: