Høster energi fra omgivelsene

Ny teknologi fra Fujitsu kan levere strøm ved å høste energi fra kilder i omgivelsene, som lys og varme.

Publisert Sist oppdatert

Energi finnes overalt, fra lys og varme til vind og bølger, og med stigende kraftpriser og svinnende ressurser må vi finne nye og fornybare måter å skaffe billig energi. Fujitsu kan ha funnet en effektiv måte å gjøre dette på, med utviklingen av såkalt energihøstingsteknologi som fungerer ved å samle energi fra forskjellige kilder som omkringliggende lys og varme. Den innsamlede energien konverteres så til elektrisitet.

LES OGSÅ:

IBM på vei mot exaskala datamaskiner

Fujitsu skriver i en pressemelding at interessen for denne typen energihøstingsteknologi som en framtidig energikilde er økende. Vanligvis leveres strøm enten via en kraftstasjon eller et batteri, noe som krever elektriske ledninger og nye batterier. I senere år har ideen om å utnytte energi fra omgivelsene blitt stadig mer attraktiv, og flere metoder for å produsere elektrisitet fra lys, varme, vibrasjoner og radiobølger er blitt utviklet.

Hybrid energihøstingsteknologi

Fujitsu Laboratories har utviklet en ny hybrid energihøstingsteknologi som fanger energi fra enten lys eller varme, og som i motsetning til for eksempel solceller dermed kan hente energi fra mer enn én kilde om gangen. Takket være et nytt organisk materiale kan enheten fungere enten som en fotoelektrisk- eller som en termoelektrisk generator, skriver Fujitsu. Selskapet avslører ikke hva det organiske materialet er for noe, men sier det er både enkelt og billig å produsere.

Fotoelektrisk prosess (venstre) og termoelektrisk prosess (høyre) kombineres i én enkelt enhet som genererer elektrisistet. (Illustrasjon: Fujitsu Labs.)

Mange bruksområder

Fram til nå har fotoelektriske celler, som genererer elektrisitet fra lys, og termoelektriske enheter, som genererer elektrisitet fra forskjeller i temperatur, bare vært tilgjengelig som separate enheter. Fujitsus nye teknologi dobler dermed energiinnhøstingspotensialet i én enkelt enhet. På det medisinske fagfelt kan teknologien for eksempel brukes i sensorer som overvåker kroppstemperatur, blodtrykk og hjerteslag, uten behov for batterier eller elektriske ledninger. Teknologien kan også brukes i målestasjoner for vær og klima i avsidesliggende områder, hvor det kan være problematisk å føre strømlinjer eller skifte batterier, skriver Fujitsu.

LES OGSÅ:

Raskere CompactFlash

Dette er bare noen av de potensielle bruksområdene for slik teknologi. Hvem vet, kanskje får vi snart t-skjorter du kan plugge smarttelefonen i, for å lades med litt ekstra strøm. Avhengig av hvor mye energi denne teknologien kan produsere, kan den også få andre bruksområder, som i biler for eksempel. Du kan lese flere detaljer i Fujitsus pressemelding her.

LES OGSÅ:

Bøyelige skjermer til lesebrett