Hovedkort med rimelig nForce

Hovedkort med rimelig nForce

Test: Asus og MSIs nForce 650 SLI-baserte Core 2-hovedkort er på papiret like, men det ene fremstår likevel som et bedre valg.

Toppmodellen i Nvidias nForce6-serie er 680i SLI. Hovedkort med dette brikkesettet er gjerne svært avanserte – og kostbare. nForce 650i SLI er en forenklet modell, men samtidig er det funksjonalitet tilrettelagt for å tilfredsstille relativt kravstore brukere.

Hovedkort med nForce 650 SLI-brikkesettet er typisk et alternativ til Intel P965-baserte kort.

Store likheter

Ettersom hovedkortene er basert på samme brikkesett blir mye av funksjonaliteten også den samme. Begge kortene støtter i tillegg til Core 2-prosessorene, samt andre Intel-prosessorer med LGA775-sokkel. Begge kortene har videre fire minnesokler for opptil 8 GB DDR2-minne (800/667/533 MHz støttet – høyere ved overklokking). Begge kortene støtter SLI-oppsett med Nvidia-baserte grafikkort.

Kortene er på dette området ikke like raske som nForce 680i SLI-baserte kort på grunn av lavere båndbredde mellom grafikkortene til brikkesettet. Rent praktisk har ikke dette spesielt stor effekt. Den sekundære grafikkortplassen kan også brukes for ekstra grafikkort til oppsett med mer enn to skjermer, eller til andre typer PCI Express-tilleggskort.

For kortekspansjon ellers har Asus-kortet to vanlige PCI-kortplasser og en PCIe 1x-kortplass. MSI-kortet har tre vanlige PCI-kortplasser i tillegg til en PCIe 1x.

Begge kortene har tilkobling for opptil fire Serial ATA-enheter og fire Parallel ATA-enheter. Det er mulighet for RAID 0 (striping, for bedre ytelse), 1 (speiling, for bedre feiltoleranse), 0+1 (striping og speiling, krever fire disker) og 5 (striping og paritet, for bedre feiltoleranse og bedre ytelse på enkelte områder).

For ekstern ekspansjon har begge en eSATA-port, FireWire og totalt støtte for opptil åtte USB-porter. Begge har støtte for Gigabit Ethernet.

Når det gjelder generell systemytelse er det ikke praktiske forskjeller mellom kortene. Det er heller ikke på dette området spesielle forskjeller sammenlignet med nForce 680i SLI-hovedkort eller hovedkort basert på Intels P965 eller 975X.

Noen forskjeller

Rent spesifikasjonsmessig er det på de viktigste områdene ikke de store forskjellene. Når det gjelder avkjøling av brikkesett har MSI en mer elegant løsning, som dekker begge delene av brikkesett og deler av spenningsregulatorene for prosessor.

I våre tester opplevde vi imidlertid noe bedre overklokkingsresultater med Asus-kortet, men det skal samtidig sies at vi hadde en noe tidlig versjon av MSI-kortet. MSI benytter i produksjonen av kortet kun «Solid State»-kondensatorer. Asus bruker dette på enkelte områder. Denne typen kondensatorer skal i teorien ha bedre levetid/kvalitet enn tradisjonelle.

MSI leverer programvare for blant annet enklere oppgradering av drivere og BIOS – Asus har kun for BIOS. Når det ellers gjelder systemovervåkingsprogramvare er Asus den beste, men vi mener begge produsenter kunne gjort dette bedre med å ha fokus på funksjon i stedet for at programvaren skal være «fancy» i designet.

Videre tilbyr Asus bedre funksjonalitet for vifteregulering og enkel oppgradering av BIOS via CD eller USB-minnepinne. Asus' generelle BIOS-oppsett liker vi bedre og kortet har en enkel, men svært praktisk løsning for tilkobling av frontpanelkabler til hovedkortet som gjør det enklere å bygge.

En viss forskjell er det når det gjelder lyd. Begge benytter en Realtek-kontroller og har digital utgang. Asus tilbyr 5.1-kanals lyd, mens MSI gir 7.1-kanals. Kvalitetsmessig merket vi ikke spesielle forskjeller på lyden. I praksis er det trolig svært få som vil ha utbytte av mer enn 5.1 kanaler.

Konklusjon

Asus P5N-E SLI og MSI P6N Platinum er på svært mange områder like. Forskjellene blir i praksis liggende i mindre detaljer, men Asus-kortet gir da et noe bedre inntrykk. All verdens prisforskjell er det ikke, men Asus-kortet er også litt rimeligere.

Totalt sett synes vi Asus-kortet gir mer for pengene enn MSI-kortet. Også sett opp i mot tidligere Core 2-hovedkort vi har testet i dette prissegmentet framstår Asus-kortet som et meget godt valg.

Asus P5N-E SLI (Godt Valg)

Pris: Ca. kr 1 000 inkl. mva.
Distributør: Ingram Micro, Hattelco, Norek
Mer informasjon: no.asus.com

Funksjonalitet: 7/10
Ytelse: 9/10
Pris/egenskaper: 8/10

MSI P6N Platinum

Pris: Ca. kr 1 250 inkl. mva.
Distributør: Norek, Hattelco
Mer informasjon: www.msi-norway.com

Funksjonalitet: 7/10
Ytelse: 9/10
Pris/egenskaper: 7/10

Les om: