Hovedkort med tokjernet Atom

Hovedkort med tokjernet Atom

Intel har lansert mini-itx-hovedkort med tokjernet Atom 330-prosessor.

Intels Atom-prosessor er ikke aktuell bare for rimelige mini-bærbare. Intel, MSI og Gigabyte har en stund hatt mini-itx-hovedkort på markedet med Atom-prosessoren. Prisen på slike hovedkort, inkludert prosessor, har vært i segmentet 500 til 800 kroner. Et aktuelt bruksområde vi har sett på er små lagringstjenere. En ulempe med kortene man har sett så langt i henhold til lagringstjenerbruk, har vært at de ikke har støttet gigabit ethernet.

Intels nye hovedkort, D945GCLF2, har Atom 330 med to kjerner på 1,6 GHz. Hovedkortet støtter opptil 2 gigabyte ddr2-minne og av tilkoblinger finner man blant annet gigabit ethernet, fire usb-porter, lyd, to serial ata-porter, en parallel ata-port og en pci-kortplass for ekspansjon.

Hva prisen blir vet vi ikke. Skal vi tippe, blir det et sted mellom 1000 og 1500 kroner.

Flere mini-itx-modeller

Mini-itx er en formfaktor utviklet av Via. Hovedkortene måler 17 x 17 cm. Formfaktoren er kompatibel med kabinett vanlig atx og micro-atx. Intel har den senere tid også kommet med flere mini-itx-hovedkort. For eksempel DG45FC er rettet mot blant annet htpc-bruk (stue-pc) og blant annet hdmi-grensesnitt knyttet mot X4500-grafikkprosessoren som støtter maskinvareakselerert hd-video-avspilling. Hovedkortet er beregnet for Intels vanlige Core 2-serie av prosessorer og støtter opptil 4 gigabyte ddr2-minne. Man har her videre 7.1-kanals lydkontroller, gigabit ethernet, fem serial ata-porter, eSATA-port og en pci express-kortplass for ekspansjon. Prisen for hovedkortet er cirka 900 kroner.

Les om: