Hovedkort med USB 3.0 og SATA 6 Gbps

Hovedkort med USB 3.0 og SATA 6 Gbps

Asus og Gigabyte har lansert framtidsrettede hovedkort.

I høst har Seagate lansert den første harddisken med Serial ATA 6 Gbps-støtte, mens Freecom og Buffalo har lansert eksterne harddisker med USB 3.0-støtte. Gjennom nye Intel P55-baserte hovedkort fra Asus og Gigabyte år man støtte for de nye teknologiene uten bruk av tilleggskort. Asus hadde tidligere annonsert et Intel X58-basert kort med USB 3.0-støtte, men dette kom aldri på markedet.

Med at hovedkortene er basert på Intels P55-brikkesett rettes de mot Intels Core i5- og i7-800-serie av prosessorer. For Asus gjelder dette hovedkortet P7P55D-E Premium, mens for Gigabyte er det snakk om hele åtte forskjellige modeller i deres GA-P55A-UD-serie.

Intels P55-brikkesett støtter ikke Serial ATA 6 Gbps eller USB 3.0. Det benyttes derfor ekstra kontrollere på hovedkortet. Gigabyte oppgir at de benytter USB 3.0-kontroller fra NEC og Serial ATA 6 Gbps-kontroller fra Marvell. Trolig benytter Asus akkurat de samme kontrollerene.

Asus vil også komme med et PCI Express-tilleggskort som gir mulighet for å oppgradere pc-er med støtte for de nye teknologiene. Dette kortet kombinerer altså Serial ATA 6 Gbps og USB 3.0 på ett enkelt kort.

PCWorld.no venter Asus P7P55-E Premium, samt Seagates Barracuda XT og en USB 3.0-harddisk inn til test i løpet av kort tid. Noe som da blir interessant å se er hvordan kontrollerene er implementert. Man skal her huske at båndbredden for både Serial ATA 6 Gbps og USB 3.0 er såpass høy at for effektiv utnyttelse må det benyttes flere PCI Express-linjer. Hver PCI Express-linje gir 250 MB/sek båndbredde (2 Gbps). Implementeres ekstra kontrollere som PCI Express 1x-enheter vil med andre ord busshastigheten være en flaskehals. Ifølge produkinformasjonen fra Asus skal det være 500 MB/sek båndbredde mellom brikkesett og hver av kontrollerene. Gigabyte har i sin informasjon ikke spesifisert hvordan dette er implementert.

LES OGSÅ: Seagate først med 6 Gbps Serial ATA

Hvor viktig?

Hvor viktig er det med økt båndbredde for USB og Serial ATA? For USB vil vi si at det er særdeles viktig. Dagens USB-implementasjon er en stor flaskehals for eksterne harddisker. Mens det benyttes harddisker som kan levere en overføringshastighet på langt over 100 megabyte i sekundet begrenser USB 2.0 hastigheten til å i praksis ligge på cirka 30 megabyte i sekundet. Også for usb-minnepinner er USB 2.0 en flaskehals, og etter hvert forventer vi også å se eksterne lagringsløsnigner basert på SSD-er.

SSD-er er også det som gjør Serial ATA 6 Gbps viktig. Selv om man nå får harddisker som støtter Serial ATA 6 Gbps tror vi den praktiske effekten vil være begrenset. Serial ATA 3 Gbps, og selv Serial ATA 1,5 Gbps, er per i dag ikke noen flaskehals for vanlige harddisker. Vi ser imidlertid SSD-er som kan levere overføringshastigheter på godt over 200 megabyte i sekundet i praksis, og her forventer vi en videre utvikling som gjør at Serial ATA 3 Gbps tildels kan være en flaskehals for å utnytte kommende SSD-er maksimalt. SSD-er med Serial ATA 6 Gbps-støtte er under utvikling. Blant annet jobber Marvell, som altså har levert Serial ATA 6 Gbps-kontrolleren til disse hovedkortene, med kontrollere som støtter Serial ATA 6 Gbps og skal ha kommet langt i arbeidet. Vi vil også tro at Intel, Samsung og Indilinx er godt i gang med deres utviklingsarbeid.

Både for harddisker og SSD-er skal man imidlertid huske at selv om man har en svært høy maksimalhastighet, vil det være ganske få områder der hastigheten i praksis blir så høy. I hovedsak vil det være ved snakk om behandling av svært store filer slik at man får større sekvensielle operasjoner.

Vi har ikke sett priser på det norske markedet for de nye hovedkortene.

LES OGSÅ: USB 3.0-harddisk fra Freecom

Les om: