Hovedkort med X-Fi

Hovedkort med X-Fi

MSI har lansert nytt hovedkort med Creatives X-Fi-lydprosessor.

Hovedkortet P35 Diamond er MSIs nye toppmodell av Intel P35-baserte hovedkort. Kortet støtter de nye Core 2-prosessorene med 1 333 MHz busshastighet, og er forberedt for de kommende 45 nm Penryn-versjonene av Core 2 med to og fire kjerner. Hovedkortet støtter opptil 8 GB DDR3 SDRAM på 800, 1 066 eller 1 333 MHz.

LES OGSÅ: Bedre X-Fi fra Creative-konkurrent

Det mest spesielle med hovedkortet er imidlertid lydprosessoren. Ifølge MSI er det snakk om en integrering av Creatives X-Fi Extreme-lydkort på selve hovedkortet. Kontra de mer tradisjonelle og rimeligere lydprosessorene som hovedkortprodusentene integrerer, bør X-Fi-løsningen jevnt over kunne gi bedre lyd og lydeffekter – spesielt i spill som utnytter Creatives EAX 5.0 og EAX Advance HD. Enkelte rimelige lydprosessorer har støtte for EAX-teknologien, men ikke i de seneste versjonene, og med noe blandet kvalitet på implementasjonen. Opptil 7.1-kanals surroundoppsett er støttet.

Generelt avansert

I tillegg til X-Fi-lydprosessoren er P35 Diamond generelt et avansert hovedkort. Kortet har støtte for AMDs CrossFire-teknologi for bruk av to nyere Radeon-grafikkort i samarbeid, eller bruk av to ellers vanlige PCI Express-grafikkort for utvidet flerskjermsstøtte.

Gjennom Intel-brikkesettet er det støtte for RAID 0, 1, 0+1 og 5, samt Intels spesielle Matrix-teknologi som gjør det mulig å kombinere to separate RAID-teknologier på samme sett med harddisker. Med for eksempel to 500 GB harddisker kan man sette av 2 x 400 GB til å være i RAID 0 for økt ytelse, mens de resterende 2 x 100 GB er RAID 1 for økt feiltoleranse. Man vil da ha 100 GB lagringskapasitet som er speilet over begge diskene. Skulle den ene gå i stykker vil man ha en kopi på den andre. Kortet har også to eSATA-tilkoblinger for eksterne harddisker. Også for disse er det RAID-muligheter.

Hovedkortet skal ifølge MSI være godt tilrettelagt for overklokking, både gjennom BIOS og via MSIs Windows-programvare.

Prisen for hovedkortet er cirka 1 800 kroner inklusive mva. Det må imidlertid påpekes at hovedkortet benytter DDR3-minne som er såpass dyrt at vi foreløpig ikke anbefaler det. Per i dag gir ikke DDR3 noen ekstra ytelsesgevinst, og prisen er 2-3 ganger høyere enn for DDR2-minne.

Mer informasjon: www.msi.eu/no

LES OGSÅ: Vannavkjølt ekstrem-minne