HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen

HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen

TEST: HP 8510p er rett og slett en usedvanlig god bærbar pc. Les hvorfor.

HP Compaq 8510p er en av de mest avanserte maskinene du nå kan kjøpe for 15 000 kroner. Den tilbyr ett hav av funksjonalitet og er basert på Intels nye Centrino Pro-plattform.

En 15,4 tommers bredformatskjerm gjør den kanskje i største laget for mange, men siden vekten stopper på 2,8 kilo er dette faktisk en av de tynneste og letteste pc-ene på markedet med så stor skjerm.

Det tekniske

Pc-en har en skjermoppløsning på 1680 x 1050 og en meget bra dedikert grafikkontroller i form av ATIs Mobility Radeon HD 2600. Denne gir også støtte for DirectX 10 samt Dual Link DVI ved bruk av dokkingstasjon.

Selve pc-en har ingen dvi-kontakt, men den er faktisk utstyrt med en hdmi-utgang slik at digitale skjermsignaler kan formidles via en enkel adapter. Med hdmi har du også en svært enkel løsning for å koble pc-en til moderne flat-tv-er og projektorer. Det begynner også å komme dataskjermer med denne tilkoblingen.

For ekspansjon har man en PC Card-kortplass, men ikke ExpressCard. Det er i tillegg minnekortleser for SD-kort.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc

Om du ønsker å spille av/brenne høyoppløselig innhold kan maskinen i løpet av noen måneder også leveres med en Blu-ray DVD+/-RW SuperMulti tolagsstasjon. HP vet foreløpig ikke hva denne brenneren vil koste, men den vil ganske sikkert fordyre maskinen betraktelig.

Gjennom Radeon HD 2600-grafikkontrolleren bør imidlertid ikke avspilling av hd-materiale være noe problem.

HP har kommet opp med en elegant vri på hurtigtastene som vi finner ovenfor tastaturet. Dette er ikke lenger knapper i fysisk forstand, men små trykksensitive lyspaneler for elegant styring av volum, wlan, Bluetooth samt en knapp for å starte et forhåndsvalgt presentasjonsmodus eller program.

Design og konstruksjon

Hp har kledd Compaq 8510p i hardplast med et indre skall av magnesium. Dette gjør at kabinettet føles stivere, og trolig vil den også være mer robust, enn en gjennomsnittelig bærbar.

Under bruk merket vi ingen svikt i tastaturet eller i områdene rundt. Yttersiden av skjermen er også forsterket av metall og det ble ingen synlige «bølger» på lcd-skjermen når vi forsøkte å legge trykk på skjermlokket. Meget bra.

HP har utstyrt pc-en med både vanlig pekeplate og en styrepinne, som hver seg har ett sett med museknapper. Vi gir et lite pluss for at HP har en egen rullesone på pekeplaten som fungerer meget bra.

Ytelse og batterilevetid

Det medfølgende seks-cellers batteriet holdt pc-en gående i fire timer og fire minutter målt med MobileMark2007, noe som er desidert best av samtlige konkurrenter vi har testet de siste månedene.

For å øke levetiden kan ekstra batteri med åtte eller tolv celler monteres under pc-en. HP leverer ikke batteri som kan erstatte den optiske enheten slik blant annet Fujitsu-Siemens og Acer gjør.

Ønsker man en enda kraftigere grafikkløsning, for eksempel til OpenGL-baserte applikasjoner, leverer HP en klin lik variant med Nvidia Quadro FX570M eller et ATI Fire GL V5600. Denne har modellbetegnelsen 8510w og støtter både DirectX 10 samt Dual-Link DVI ved bruk av dokkingstasjon.

Ytelsesdetaljer

Applikasjonsytelsen for HP er meget god, men det er batterilevetiden som virkelig skiller seg ut, både under applikasjonsbruk og dvd-avspilling.

Ser man ytelsen individuelt på en del områder er denne stort sett meget bra, bortsett fra minneytelsen.

I 3DMark 2006 leverer HP ytelse i særklasse med sin kraftige ATI Mobility Radeon 2600-grafikkprosessor. Tre av konkurrentene i vår sammenligning har imidlertid ingen dedikert grafikkprosessor. Merk den ene testen er kun basert på systemprosessoren, mens den andre er for grafikkprosessoren.

Sikkerhet og programvare

I likhet med blant annet Lenovo T61 leverer HP en «airbag» til harddisken i form av en sensor som parkerer lese-/skrivehode ved bråe bevegelser, for eksempel om maskinen faller i gulvet.

Pc-en har ellers både fingravtrykksleser for biometrisk pålogging og Trusted Platform Module (TPM) for krypteringsløsninger som utnytter teknologien, blant annet diskkryptering i de mest avanserte versjonene av Vista.

Av medfølgende programvare nevner vi verktøyene ProtectTools Security Manager og Backup and Recovery Manager som lar deg brenne ut sikkerhetskopier på cd/dvd. Førstnevnte er et verktøy basert på åpen kildekode som kan forhindre uautorisert tilgang til Smartkort, den integrerte sikkerhetsmodulen (TPM), USB-pinner eller andre sikkerhetsløsninger.

Du får også med Roxio Creator 9 og Intervideo WinDVD for dvd-brenning og videoavspilling samt HPs egen administrasjonsklient OpenView Radia.

Konklusjon

Om man ikke synes den blir for stor, er HP nc8510p et utmerket valg enten man skal ha en maskin til jobb, underholdning eller kanskje helst begge deler. Her er ytelse, batterilevetid, den generelle funksjonaliteten og kvalitetsinntrykket på topp, og sett over ett er dette en pc vi kan anbefale på det varmeste.

HP Compaq 8510p

Priser: ca. kr 14 890 inkl. mva.
Internett: HP Norge

Pluss: Solid kabinett. Høy sikkerhet. Bra ytelse og batteri. Stor skjerm.

Minus: Noe stor og tung.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7500
- Klokkefrekvens: 2 x 2,2GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2
- Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: ATI Mobility Radeon HD 2600
- Grafikkminne: 256MB
- Harddisk: 120 GB, 5400 o/min.
- Optisk: Dvd-brenner

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 15,4 "
- Oppløsning: 1680x1050
- Skjermoverflate: Matt

Sikkerhet:
- TPM: Ja
- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: 2.0
- Ethernet: 10/100/1000 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 4 stk USB 2.0
- Firewire: 1 stk 4-pin FW400
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Nei (men via overgang eller dokking)
- HDMI: Ja
- S-video: Ja
- Serieport: Nei (men via dokking)
- Parallellport: Nei (men via dokking)

Kortplasser:
- 1 Type I/II PC Card
- Minnekortleser for SD

LES OGSÅ: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern

LES OGSÅ: Sony Vaio: Et skuffende møte

LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore