HP flyr ut av et år i kjelleren

HP flyr ut av et år i kjelleren

Ferske tall fra finansåret til it-giganten viser lyspunkt, til tross for salgsnedgang. Neste år blir likevel tøft.

Tirsdag annonserte HP tallene fra siste kvartal i sitt avvikende regnskapsår. Overskuddet endte på 8,5 milliarder kroner (USD 1,4 milliarder), en betydelig forbedring etter fjorårets tap på 54,3 milliarder kroner (USD 8,9 milliarder). Omsetningen endte på 177,53 milliarder kroner (USD 29,1 milliarder), en nedgang på tre prosent men bedre enn ventet av analytikerne.

Det er divisjonen for store selskaper, der servere, lagring og nettverk fosser ut. De har den første salgsveksten på to år, med en omsetningsvekst på to prosent. Det er klassiske Intel-servere og nettverk som står for veksten.

Bedriftene vil ha PC

PC-divisjonen krymper ikke like kraftig som tidligere år, men synker to prosent. PC-divisjonen har fått juling etter storsalg av nettbrett de siste årene, der HP ikke har maktet å komme med mætsjende produkter markedet vil ha. Det er salget av PC-er rettet mot forbrukere som fortsetter å synke, mens de profesjonelle PC-ene øker med fire prosent.

- Vi har drevet godt, hatt streng kostnadskontroll og hatt et samarbeid med kunder og partnere som gir resultater. HP ender finansåret på stigende kurs, sa konsernsjef Meg Whitman i en kommentar, i følge nyhetstjenesten til IDG .

Klassikerne står han av

Ur-produktene til HP, skrivere, sammen med tjeneste- og programvare melder alle om lavere salg. Men skriver-produktene og tjenestene de selger har bedre marginer, og i følge HP er det god nok inntjening til å nulle ut svak inntjening av andre produkter.

Selskapet regner ikke med at kommende år vil bli noe lettere enn de foregående. De varsler økt antall oppsigelser, opp fra de 29 000 som allerede er varslet til i verste fall nå 34 000 færre ansatte. Dette vil si at en av ti HP ansatte jorda rundt må gå det neste året.

Innsatsen neste år vil øke i salgsarbeidet og i forsking og utvikling. F&U hadde en nedgang i siste kvartal, noe HP tillegger at de kutter i utviklingskostnadene til Itanium- og Unix-systemer. Disse markedene fortsetter minke.

Aksjen til HP steg seks prosent etter annonseringen av resultatet.

Les om:

Komponenter