HP-klassikere for iPhone

HP-klassikere for iPhone

Mange ingeniører har kjære minner fra sine HP-kalkulatorer. Nå har HP sluppet noen tilpasset iPhone.

La gå - det følger med en kalkulator fra Apple når du kjøper en iPhone. Den er ganske bra, faktisk. Dreier du skjermen horisontalt blir den på et magisk vis en teknisk kalkulator, med mange avanserte funksjoner. Men de som er vant til HPs særegne kalkulatorer med RPN (Reverse Polish Notation) har kanskje følt et savn. Ikke nå lenger.

LES OGSÅ:

Se norsk tv på iPhone

RPN er, kort fortalt, en metode for å laste inn aritmetiske operasjoner inn i stakken på en datamaskin - noe jo en kalkulator egentlig er. Først mates de numeriske verdiene inn, og deretter operasjonen. Med andre ord vil addisjonen to pluss to mates inn som 'to to pluss'. En av fordelene er blant annet at man slipper parenteser. Dette omvendte prinsippet høres noe merkverdig ut til å begynne med, men er utrolig effektivt straks man har fått teken - og tilsvarende vanskelig å venne seg av med.

Så dersom du altså sliter med en ordinær kalkulator så kan vi med glede fortelle at HP selv har tatt initiativet til å porte klassikerene 12c og 15c over til iPhone og iPod touch. 12c-modellen var spesialtilpasset forretning og finans, mens 15c var en vitenskapelig kalkulator. Faktisk har HP tatt utgangspunktet i hele den originale ROM-en - med andre ord er hele formelbiblioteket inkludert. Visuelt sett er de også helt identiske når man velger en horisontal orientering. Dersom man velger en vertikal orientering vises en forenklet versjon, der de mest avanserte funksjonene er midlertidig skjult.

LES OGSÅ:

Legendarisk kryssord for iPhone

Helt gratis er gleden dessverre ikke. HP 12c Financial Calculator går for 85 kroner, mens HP 15c Scientific Calculator etterlater et hull i størrelsesordenen 165 kroner i lommeboken. HP sier at de vil vurdere å overføre flere kalkulatorer til iPhone-basen dersom salget er vellykket. Prisen er i hver tfall vesentlig mindre enn en ekte HP-kalkulator av denne typen, som er relativt kostbare. Noen vil selvfølgelig foretrekke gleden av tastetrykk. HPs robuste design er det vanskelig å venne seg av med - også på maskinvare-siden.

Les om: