HP kvitter seg med pc-en

HP kvitter seg med pc-en

Verdens største produsent pc-leverandør slutter med pc-er.

HP bekreftet i går at de vurderer å slutte med pc-er i. Beskjeden kom samtidig med at HP la frem tall for et dårlig tredje kvartal. I følge en pressemelding fra selskapet har styret godkjent planen for å vurdere å splitte pc-divisjonen ut i eget selskap eller selge den.

HP bekreftet i den samme pressemeldingen at de også vil avvikle produksjon og utvikling av Webos-baserte enheter. Webos ble kjøpt fra Palm i fjor.

Samtidig med den overraskende nyheten ble det også kjent at HP kjøper det britiske programvarehuset Automony, som er en av de største softwareutviklere i Europa. Kjøpet av Autonomy bekrefter HPs skifte i fokus til programvare.

Klokkertro

Den siste tiden har det gått en kule varmt for den 30 års gamle arbeidshesten pc-en er. IBM har har sagt den vil dø til fordel for enheter som nettbrett. Vmware og Apple har vært enige.

Men HPs norske sjef Eivind Roald har på sin side hatt klokkertro på pc-en. I et intervju gjennomført for et par dager siden mente han nettbrett, pc og smarttelefon vil leve side om side.

- Vi vil fortsette å utvikle mobilt i form av bærbare pc-er, med høyt fokus på sikkerhet og god integrering mot andre teknologiløsninger. Jeg tror også enkelhet i bruk blir et stikkord, sa han i et intervju du kan lese i dagens papirutgave av Computerworld.

- Jeg frykter egentlig ingen ting, sa han, og støttet seg på egne salgstall og tall fra IDC.

Står for utsagn

Han bekrefter overfor Computerworld at han fortsatt står for det han har sagt.

- Jeg har ingen grunn til å mene noe annet. Det der dreide seg om et spørsmål om pc-en som sådan vil forsvinne, og det gjør den ikke. At vi har besluttet oss for å se på hvordan vi kan kapitalisere best mulig ved å potensielt spinne ut er bare en naturlig prosess som konsern gjør, sier han til Computerworld.

Han påpeker at det opp gjennom årene har vært spekulasjoner rundt dette. Det er heller ikke første gang HP kvitter seg med forretningsenheter. På slutten av 90-tallet var selskapet stort på målerinstrumenter, men så kvittet de seg med det.

Roald legger også vekt på at HP ikke legger ned pc-divisjonen.

- Divisjonen skal fortsette å serve kunder globalt og her i Noge, og fortsette med produktutvikling fremover. Det vi gjør er å se på de organisatoriske mulighetene til å spisse selskapet enda bedre. Pc-en som sådan består, men om våre HP-pcer består under et annet navn eller under et eget selskap vet vi ikke.

Stolt av ledelsen

Han roser ledelsen i HP for å skrinlegge nettbrettsatsningen.

- Det synes jeg er en utrolig «bold» og tøff lederbeslutning. Jeg er litt stolt over at vi har toppledere som er såpass tøffe i klypa at de treffer den type beslutninger når de ser at investeringene som må til blir enorme for å ta igjen konkurrenter som Samsung og Apple.

Ifølge Rolad tok HP en råsjans, men kom for sent inn i markedet. Da er det smart å gi seg mens leken er god, mener han.

- Det finnes tusenvis av eksempler på ledere som ikke har våget det der. Vi er stolte av at vi tør slik, at vi snur og heller bruker penger på det vi virkelig er gode på.

Når det gjelder Webos påpeker norgessjefen at Webos-programvaren ikke skrinlegges, bare Webos-maskinvaren.

- Webos opprettholdes, det er mulig vi lisensierer det ut, sier Roald.

Nettbrett

Enkelte analytikere mener avskaffelsen betyr at HPs toppledelse har sett «skriften på veggen».

- Akkurat nå kan vi bare spekulere i HPs motiver, men for meg virker det som de har sett skriften på veggen med pc-en. Det er lav vekst og en veldig lavmargins forretning i disse dager og det vil neppe endre seg i fremtiden, sier Dan Olds fra Gabriel Consulting Group til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

HPs markedsandel i verden var ifølge tall fra Gartner på 17,4 prosent i årets andre kvartal. Gartner påpekte også forrige måned at HP sto sterkt selv om de møtte utfordringer i pc-forretningen rettet mot bedrifter. Disse utfordringene skyldes nettbrett. Gartner hadde spådd at salget skulle gå opp 6,7 prosent i årets andre kvartal, i realiteten endte det med en oppgang på 2,3 prosent.

- Det er andre områder der HP kan investere tid og penger for å få en bedre avkastning og bedre vekstrate. Så det gir mening å komme seg ut av forretningsområdet, om det er deres logiske forklaring. Å spalte det ut heller enn å selge det ville skyldes at det ikke finnes mange kjøpere som har råd til å kjøpe HPs pc-enhet, sier Olds.

Les om:

Komponenter