HP revurderer pc-planene

HP revurderer pc-planene

HP utsetter beslutningen om pc-divisjonens fremtid til nyttår.

Det var trolig beslutningen om kutte ut pc-er, smarttelefoner og nettbrett som kostet HPs forholdsvis ferske toppsjef Leo Apotheker jobben – som kjent fikk han sparken torsdag.

Nå vil HP-ledelsen bruke tiden frem til rundt nyttår til å vurdere saken på nytt, varsler den nye toppsjefen i HP, Meg Whitman.

Beslutning innen tre måneder

Det var i midten av august at daværende daglig leder (CEO – Chief Executive Officer) Leo Apotheker kunngjorde at HP vurdere å selge eller sette ut HPs Personal Systems Group (PGS). Det er denne divisjonen hos HP som har hånd om utvikling og produksjon av pc-er, smarttelefoner og nettbrett.

Apothekers etterfølger Meg Whitman uttaler nå at beslutningen om pc-divisjonens fremtid vil komme en gang i løpet av de neste tre månedene.

– Beslutningen vil i sin helhet være basert på verdien dette har for investorene og kundene våre, sa Meg Whitman.

Fortjenestemarginen knyttet til produksjonen av pc-er, nettbrett og smarttelefoner er svært liten, og den forrige HP-sjefen ønsket at selskapet skulle konsentrere seg mer om programvare, tjenester og maskinvare særlig fokusert på storbedriftene.

Samtidig droppet HP sin satsing på nettbrett-operativsystemet webOS og la ut beholdningen av TouchPad-nettbrett på billigsalg. Med en pris på bare 99 dollar har nettbrettene gått som varmt hvetebrød den siste tiden – den opprinnelige prisen var 499 dollar.

– Mest profitabel etter Apple

Ifølge IDG News Service hevder imidlertid flere analytikere nå at pc-businessen er en integrert del av HPs forretningsvirksomhet og godt kan komme til å bli bevart.

– HP er verdens største pc-produsent, og den mest profitable etter Apple, sier senioranalytiker Ezra Gottheil hos Technology Businesss Research. Han sier han ble meget overrasket over den forrige HP-sjefens kunngjøring om å sette ut hele pc-divisjonen uten å presentere en skikkelig plan for hvordan HPs nye forretningsmodell ville se ut.

Analytikeren påpeker at HP har en meget stor kundebase, og at det nå hersker alvorlig bekymring blant mange av kundene.

– Dette var aldri noen god ide, og det kommer aldri til å skje, sier Gottheil.

Stor inntektskilde

Selv om pc-marginene er små, utgjør pc-salget HPs største inntektskilde. Pc-businessen har store synergieffekter og bidrar fortsatt til HPs bunnlinje, fastslår Roger Kay, leder for analysefirmaet Endpoint Technologies Associates.

Han hevder også at beslutningen om å stanse webOS-satsingen var tatt altfor tidlig og at HP-sjefen ikke hadde godt nok grunnlag for trekke noen endelig konklusjon om nettbrett-markedets fremtid.