HP-UX i ny versjon

HP-UX i ny versjon

Forrige storlansering av HPs Unix-versjon kom i 2003. Nå er HP-UX 11i v3 lansert, og byr på en rekke nyvinninger. Nye matchende servere er også tilgjengelige.

Hewlett-Packard har gått gjennom en rekke forsinkelser i utviklingen av HP-UX v3. Meningen var at denne versjonen skulle vært på plass allerede på slutten av 2004. Men selskapet valgte å gjøre nye funksjoner tilgjengelige i v2 i stedet for å holde dem tilbake for en integrasjon i versjon 3.

LES OGSÅ: HP-UX gir 30 prosent mer ytelse

HP viser til gjennomsnittlige ytelsesforbedringer for applikasjoner på hele 30 prosent. Hele I/O-systemet er skrevet om, og det er ellers fjernet en mengde begrensninger i tillegg til at Hyperthreading støttes. Hyperthreadingen kan for øvrig skrus av og på innenfor prosessorgrupper. V3 har versjon 5 av vPar, og det tillates at man flytter minne mellom vParene. Man kan også kjøre v2 og v3 i samme vPar, men da uten støtte for Hyperthreading og dynamisk minnedeling.

Systemet er ustyrt med færre kjerneparametere enn tidligere slik at det skal være enklere i bruk. Nye sikkerhetsløsninger leveres uten ekstra kostnad, og systemet kan smykke seg med sertifiseringen EAL4+.

Utvidede virtualiseringsmuligheter

HP-UX 11i v3 har fått utvidede administrasjonsmuligheter når det gjelder virtualisering. Utrullingen av virtualiserte miljøer er forenklet gjennom fire nye VSE (Virtual Server Environment) referansearkitekturer. Dette er for Oracle, SAP og delte tjenester basert på HPs egne implementasjoner.

HP mener ellers at de har tilgjengelighet og oppetid som stiller i stormaskinsklassen ved hjelp av forbedringer i HP Serviceguard. Raskere transparent failover for SAP og nye nivåer av katastrofetoleranser via failover over tre datasentre er også mulig. Bedre tilgjengelighet oppnås også med muligheten for hot-swap minne, prosessorer og I/O-kort. Online patching med Dynamic Root Disk, samt automatisk detektering og konfigurasjon av lagringsenheter er også nytt. CellOL gir mulighet for at nPar (harde partisjoner) kan dele cell-board som ressurser (både minne og prosessor).

Takler millioner av zettabytes

Den nye versjonen har mulighet til å adressere opptil 100 millioner zettabytes av sikker lagring (1 zettabyte tilsvarer 1 milliard terabyte). Listeprisen ligger rundt 150 dollar per kjerne, og den nye versjonen er tilgjengelig nå. Versjon 4 av 11i forventes å være klar i 2009.

BL860c er et serverblad som deler samme BladeSystem c7000-kabinettet med andre HP ProLiant og StorageWorks-blader. HP Integrity rx2660 er en tradisjonell rack-server, og er nå den rimeligste Integrity-serveren med en startpris på 3 500 euro. Begge modellene kan utstyres med to Itanium-prosessorer. HP konkurrerer mot IBM og Sun i et globalt Unix-servermarked på 17 milliarder dollar (IDC).

HP lanserte to nye servere i forbindelse med oppgraderingen av HP-UX. Her ser rx2000 som nå er den rimeligste Integrity-serveren fra selskapet.

LES OGSÅ: Lettere servertilpassing fra HP

Les om:

Komponenter