Husk å trimme flashdisken

Husk å trimme flashdisken

Har du byttet ut den vanlige harddisken med en SSD på Mac-en din? Da må du skru på trim-funksjonen.

Bruker du flashbaserte harddisker istedenfor tradisjonell harddisk?

Dersom du installerer en tredjeparts-SSD, kan det være smart å skru på TRIM.

Flere velger SSD

Vinden blåser i retningen av flashbaserte harddisker som erstatning for de tradisjonelle harddiskene.

Den enorme fordelen til SSD-ene er at disse i prinsippet kun består av minnebrikker, og dermed ikke av bevegelige deler slik en ordinær harddisk gjør. SSD trenger ikke spinnes opp, er lettere, bruker mindre strøm og er heller ikke gjenstand for støt-ømfintlighet.

Flashdisker har vært på markedet en stund, og Apple introduserte disse som opsjon for sine bærbare i 2008. Til å begynne med var den tilgjengelige kapasiteten relativt liten, samtidig som prisene var høye.

Prisene har sunket en del og lagringsplassen har økt. For mange vil det nå kunne være et reelt alternativ å bytte til en rask SSD fremfor HDD ved kjøp av ny Mac - enten som primærdisk på en bærbar dersom du har råd til det (MacBook Air kommer uansett kun med flashdisk), eller som en rask system- og oppstartsdisk på en stasjonær modell i kombinasjon med en større tradisjonell harddisk for dokumenter og dess like.

Skal du kjøpe en ny maskin, vil det som oftest lønne seg å gå for en SSD direkte. Da får du en offisiell Apple-disk (selv om Apple ikke lager de selv, riktignok) med full støtte for den i systemet.

Skal du oppgradere, vil valget falle ned på en SSD produsert av en tredjepart. Her har du langt mer å velge mellom, med ulike konfigurasjoner og kapasiteter til en pris som passer deg.

TRIM og S.M.A.R.T.

Teknisk kan disse selvfølgelig avvike fra Apples SSD-er hva angår ytelse - dette kan gå begge veier. Men det aller viktigste å være oppmerksom på når det gjelder tredjeparts flashdisker er TRIM-støtte i operativsystemet. Eller rettere sagt fraværet av dette - for Apple tilbyr i utgangspunktet ikke dette når det ikke er Apple-maskinvare.

TRIM er kort fortalt en teknologi som er helt uunnværlig sammen med SSD-disker. Denne typen disker varer, som alt her i livet, ikke evig. Når filer skrives til disken og senere slettes vil TRIM-kommandoen gi beskjed til systemet om at de frigitte posisjonene nå kan brukes på nytt. Dette gjør at når ny informasjon skal skrive til disse posisjonene ved en senere anledning så vil dette skje raskere.

Det hele er veldig teknisk, med hensikten er altså å forlenge levetiden til SSD-disken. Apple har som sagt støtte for dette for sine originaldisker. Men heldigvis kan TRIM-støtte aktiveres også for tredjepartsdisker ved hjelp av programvare.

Ved hjelp av programmet TRIM Enabler kan du skru på TRIM-støtte også for disker du har kjøpt selv - og se frem til lengre levetid for disse. TRIM Enabler støtter også monitoreringsfunksjonen S.M.A.R.T. , som overvåker SSD-disker og retter feil som oppstår automatisk.

Sjekk Systeminformasjon

Er du i tvil om din maskin har støtte for TRIM, kan du starte opp systemverktøyet Systeminformasjon og under Maskinvare finne oppføringen Serial ATA. Dette er harddiskgrensesnittet, som styre av en kontroller som er listet opp i vinduet øverst til høyre. Installerte disker vil være listet opp under denne - klikk på en disk for å få opp informasjon nederst til høyre om blant annet TRIM-støtte samt SMART-status.

Du kan lese mer om - samt laste ned - TRIM Enabler helt gratis her (donasjon oppfordres dersom du har nytte av programmet).

Les om:

Komponenter