Hva er egentlig Fusion Drive?

Hva er egentlig Fusion Drive?

Apples nye stasjonære Mac-er kommer med en ny hybriddisk. Men hva er egentlig det?

Apples nye iMac og Mac mini kan du få med Fusion Drive. Men hva er egentlig det?

Nylig oppdaterte Apple nesten hele produktlinjen. Det eneste som manglet var proff-modellen Mac Pro. Samtidig er de nye iMac-ene nå så kraftige at de dekker de aller fleste behov.

Ikke bare er nye iMac flott å se på, men den har også en rekke avanserte funksjoner og tilkoblingsmuligheter. Og den som overrasket mest, i tillegg til den sylslanke designen, var kanskje Apples nye Fusion Drive.

Kombinert drev

Fusion Drive er Apples navn på en type teknologi som kombinerer en tradisjonell harddisk - med roterende magnetiske lagringsskiver - og den nye typen SSD-enheter. Dette gir det beste av to verdener vil mange hevde - du får den store lagringskapasiteten i en vanlig harddisk til en god pris i kombinasjon med den høye hastigheten du kan få med en liten flash-basert disk uten bevegelige deler.

Så en Fusion Drive er altså to disker i ett, men som bruker ser du kun én Mac-harddisk på maskinen. Apples operativsystem OS X 10.8 håndterer overgangen mellom de to diskene sømløst.

Ny iMac kommer i to størrelser - med 21,5-tommer skjerm og med 27-tommer skjerm. Den mindre modellen kan oppgraderes til en 1 terabyte Fusion Drive, mens 27-tommeren kan gires opp til enten 1 terabyte eller 3 terabyte Fusion Drive (i tillegg til opptil 768 gigabyte med SSD om du har god råd). De nye maskinene kommer for salg i løpet av november/desember.

Slik fungerer det

Som utgangspunkt er en Fusion Drive satt opp slik at operativsystemet sitter lagret på den flash-baserte delen. Dette gir en superrask oppstart av maskinen - opptil 1,7 ganger raskere enn tradisjonelt.

Og store programmer og dokumenter du oppretter selv, som bilder, lyd og film, blir skrevet til den bevegelige harddisk-delen. Men i tillegg til dette vil OS X fortløpende vurdere hvilke programmer og dokumenter du bruker hyppigst og flytte disse over til SSD-enheten. Da vil disse også kunne starte opp raskere, og alt vil gå mye fortere.

Fusion Drive har visse begrensninger - det er kun den interne disken som kan brukes til dette. Med andre ord vil ikke eksternt tilkoblede harddisker kunne bli en del av en Fusion Drive.

Du kan opprette en ekstra partisjon på denne typen disker, og enten bruke denne som en Mac- eller Windows-partisjon. Selve flashdisken kan ikke partisjoneres. Du kan fremdeles aksessere denne typen disk fra en annen Mac, så lenge denne også kjører minst OS X 10.8.2.

Og er du avhengig av tredjepartsprogramvare for høy båndbredde for disk-skriving, er det verdt å undersøke støtte for dette i forkant. Det samme gjelder for 3 terabyte Fusion Drive dersom du vurderer å legge inn en BootCamp-partisjon ved å benytte BootCamp Assistant. Du kan lese mer om dette ved å følge lenken til et support-dokument hos Apple nedenfor.

Via Apple.

Les om:

Komponenter