Hver tredje bærbare holder bare i tre år

Hver tredje bærbare holder bare i tre år

Mange bærbare datamaskiner rammes av problemer og må leveres inn til service. Verst i klassen er HP.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Squaretrade, ble 30 000 bærbare datamaskiner sjekket i løpet av en treårsperiode for å finne ut hvor ofte maskinene ble levert inn til service.

Resultatene viste at én av tre bærbare pc-er går i stykker i løpet av tre år. I tjue prosent av tilfellene er maskinvarefeil årsaken. De resterende ti skyldes skader forårsaket av brukeren selv.

- Bærbare pc-er brukes mye og ofte. Folk har dem på hele tiden og bærbare komponenter er følsomme for varme. De er dessuten bærbare og blir utsatt for mye misbruk. Og så er de mer komplekse enn de fleste andre elektroniske produkter, sier Vince Tseng i Squaretrade til IDG News.

Det må nevnes at Squaretrade selger forsikringer av hjemmeelektronikk, men i en test gjennomført av våre amerikanske PC World-kolleger er tendensen den samme - en tredjedel av leserne til PC World svarte at de hadde opplevd problemer med sine maskiner.

Asus best, HP verst

HP, som er verdens største pc-produsent, topper skadestatistikken med en feilrate på over 25 prosent i løpet av tre år. HP blir tett etterfulgt av Gateway, Acer og Lenovo.

Asus er den mest pålitelige av pc-produsentene, med en feilrate på 15,6 prosent i løpet av de tre første årene. Toshiba, Sony og Apple følger rett bak med en feilrate på henholdsvis 15,7, 16,8 og 17,4 prosent.

- Det er ikke overraskende at Apple havnet i mellomsjiktet i undersøkelsen. Det som er overraskende er at Asus kom på førsteplass, sier Vince Tseng.

I en nylig rapport fra Rescuecom kom for øvrig Asus best ut, etterfulgt av Apple, Lenovo og Toshiba. Også her kom HP sist.

Minibærbare tåler minst

Undersøkelsen til Squaretrade viser også at minibærbare rammes av 20 prosent flere feil enn vanlige bærbare. Ifølge Tseng skyldes dette at de har billigere komponenter enn vanlige bærbare pc-er.

Markedet for minibærbare har blitt svært populært, med Asus som den største produsenten. Et av selskapene som ikke ønsker å lage og selge billige minibærbare er Apple.

- Vi vet ikke hvordan vi kan lage en 500-dollars pc som ikke er søppel, sa Apple-sjef Steve Jobs i fjor.