Hvilken Mac bør du velge?

Hvilken Mac bør du velge?

Har du vurdert å bytte til Mac? Mange finner Apples modellutvalg forvirrende. Her er en gjennomgang.

For 13-14 år siden mente mange at Mac – også kjent som Macintosh – var et datamaskinmerke på avgrunnens rand. Men spådommene om Mac-ens snarlige død slo feil, og Apple har de siste årene vokst som aldri før.

Les også: Som å slutte å røyke

Apple er pc-bransjens enstøing, med operativsystem og programvare som bare fungerer på Mac. Sett fra Windows-brukeres side ser Mac ut som en lukket – og dyr – verden med mye mindre valgfrihet enn i den vidåpne Windows-verdenen.

Men samtidig fremstår Mac som mer brukervennlig. Kombinert med fokus på design der datamaskinenes minimalistiske stil gjenspeiler seg i det man ser på skjermen, bidrar dette til at Mac-brukere ofte høres ut som særdeles fornøyde pc-brukere.

Derfor er det en del Windows-brukere som følger Apples oppfordring om å «svitsje». Men hvilken Mac skal man i så fall velge? Vi gir deg en gjennomgang av Apples modellutvalg.

Vanskelig valg?

Windows-verdenen er stor og mangfoldig. Det er et stort antall pc-merker å velge blant, og et gigantisk antall modeller og konfigurasjoner. Mac-verdenen er liten og oversiktlig.

Så valget av Mac kan da ikke være så vanskelig? Vel, det er ikke sikkert du finner akkurat den typen datamaskin du er på jakt etter der. For eksempel ingen rimelig stasjonær maskin med fri adgang til å skifte ut komponenter eller supplere med nye, slik du kanskje har vært vant til med din Windows-pc.

Så hvilken Mac bør du velge?

Hvor mange Mac-modeller?

La oss starte med å få en oversikt over Apples produktspekter når det gjelder Mac-maskiner. I utgangspunktet skiller Apple mellom fem modellserier: Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro, iMac og Mac Pro. Vi velger å utvide til ni. Grunnen er at vi innenfor tre av familiene finner maskiner som fysisk skiller seg såpass sterkt fra sine «søsken» at det er praktisk å splitte dem opp i separate produktfamilier.

SIST OPPDATERT: 10.02.2012

Mac mini

Startpris: 4 790 kroner inkl. mva.

To hoved-konfigurasjoner: En med Intel Core i5-prosessor på 2,3 GHz, 2 GB hukommelse og 500 GB disk, og en med Intel Core i5-prosessor på 2,5 Ghz, 4 GB hukommelse og 500 GB disk

Hvem passer den for? Mac mini er Apples ultimate «svitsje-maskin». En liten boks fylt av bærbar-komponenter, men med imponerende ytelse tross den beskjedne størrelsen. Det medfølger verken tastatur, mus eller skjerm.

Tanken er at du som veletablert pc-bruker har en skjerm, et usb-tastatur og en usb-mus tilgjengelig, og at du kjøper denne lille boksen og kobler den opp mot ditt eksisterende tilbehør – med andre ord den enkleste og billigste måten å svitsje fra Windows til Mac på.

Mini er for øvrig den eneste Mac-en med innebygd HDMI-port, noe som gjør den til en ypperlig stue-pc.

Les vår test av Mac mini her

MacBook Air 11"

Startpris: 7 890 kroner inkl. mva.

To hovedkonfigurasjoner: En med Intel Core i5-prosessor på 1,6 GHz, 2 GB hukommelse og 64 GB SSD, og en med Intel Core i5-prosessor på 1,6 GHz, 4 GB hukommelse og 128 GB SSD.

Hvem passer den for? Da MacBook Air ble introdusert i 2008 var maskinen neppe særlig aktuell for førstegangs-Mac-kjøpere. Dette fordi den hadde en relativt høy pris sett opp mot spesifikasjoner og ytelse. Men da Apple oppdaterte bærbar-serien i 2010, endret alt dette seg. Prisen gikk ned og ytelsen opp. Og da hvit MacBook ble tatt ut av salg i fjor, seilte Air opp som den billigste bærbare Mac-en.

MacBook Air er ekstremt tynn og ganske lett, den veier 1,08 kilo. Den minste modellen har en skjermstørrelse på 11 tommer, noe som gjør den spesielt hendig når man er ute og reiser.

Air-maskinen har ikke veldig mange tilkoblingsmuligheter, så for noen passer den derfor best som maskin nr. 2 eller 3 hos noen som allerede har en Mac – eller flere. Men den kan fint fungere som et førstevalg også, i hvert fall til vanlig pc-bruk, ettersom ytelsen har blitt ganske bra. Dette er spesielt takket være den raske SSD-en.

Les vår test av MacBook Air 11" her

MacBook Pro 13"

Startpris: 9 990 kroner inkl. mva.

To hovedkonfigurasjoner: En med Intel Core i5-prosessor på 2,4 GHz, 4 GB hukommelse og 500 GB harddisk, og en med Intel Core i7-prosessor på 2,8 GHz, 4 GB hukommelse og 750 GB disk.

Hvem passer den for? 13" MacBook Pro representerer Apples beste kombinasjon av grei ytelse, lav vekt, kompakt størrelse, brukbart med tilkoblingsmuligheter og ok pris. En bærbar pc som flere vil bli tilfreds med enn spesifikasjonene tilsier. 13,3-tommers skjerm med 1280 x 800 punkters oppløsning er ikke imponerende i dag, men her fungerer det overraskende bra. Fin forbruker-bærbar som også håndterer video bra. Maskinen veier litt over to kilo.

iMac 21,5"

Startpris: 9 490 kroner inkl. mva.

Hovedkonfigurasjoner: En med 2,5 GHz Intel Core i5-prosessor, 4 GB hukommelse og 500 GB disk, og en med 2,7 GHz Intel Core i5-prosessor, 4 GB hukommelse og 1 TB disk.

Hvem passer den for? Dette er Apples rimeligste stasjonære Mac basert på det opprinnelige Macintosh-konseptet, som har overlevd helt siden 1984: Datamaskin og skjerm samlet i én enhet. God til ordinær pc-bruk – internett-surfing, tekstbehandling, digitalfoto og video på forbrukernivå samt til dataspill som ikke er altfor krevende. Den har innebygd sd-kortleser for enkel overføring av bilder fra digitalkameraet.

MacBook Air 13"

Startpris: 10 290 kroner inkl. mva.

To hovedkonfigurasjoner: En med Intel Core i5-prosessor på 1,7 GHz, 4 GB hukommelse og 128 GB SSD, og en med Intel Core i5-prosessor på 1,7 GHz, 4 GB hukommelse og 256 GB SSD.

Hvem passer den for? Hvis du er ute etter en bærbar Mac som du skal ha med deg på reise eller bruke som et andrevalg ved siden av en kraftig MacBook Pro eller en stasjonær iMac, er 13-tommer MacBook Air et godt valg.

Den er noe større og tyngre (1,35 kilo) enn sin lillebror på 11,6-tommer, men har til gjengjeld bedre ytelse. Skjermoppløsningen er også større, i tillegg til at det er mer lagringsplass.

Les vår test av MacBook Air 13" her

iMac 27"

Startpris: 13 490 kroner inkl. mva.

To hovedkonfigurasjoner: En med 2,7 GHz Intel Core i5-prosessor, 4 GB hukommelse og 1 TB GB disk. En med 3,1 GHz Intel Core i5-proessor, 4 GB hukommelse og 1 TB disk.

Hvem passer den for? Apples mest utpregede «mainstream»-pc, den du ser plassert i flest Hollywood-filmer. Stor skjerm integrert med kompakt pc, og allerede i rimeligste versjon konfigurert for god ytelse. De mer påkostede versjonene er faktisk så kraftige at de har begynt å trenge inn på enemerkene til den store Mac Pro-arbeidsstasjonen til tyngre prosesser i grafisk bransjen og innen film og video. Begge modeller har separat grafikkort. Innebygd sd-kortleser er selvsagt på plass.

MacBook Pro 15"

Startpris: 14 990 kroner inkl. mva.

To hovedkonfigurasjoner: En med firekjerners Intel Core i7-prosessor på 2,2 GHz, 4 GB hukommelse og 500 GB disk. En med firekjerners Intel Core i7-prosessor på 2,4 GHz, 4 GB hukommelse og 750 GB disk.

Hvem passer den for? Maskinen for dem som vil ha en kraftig bærbar pc med skjerm som har tilstrekkelig arbeidsflate til de fleste oppgaver. En maskin for seriøs allround-bruk, supplert med god evne til å håndtere profesjonell video og digital foto i RAW-format. Egentlig den eneste Mac-en du trenger både hjemme, på kontoret og ute i felten. Vekt: Like under 2,5 kg.

Les test av 15-tommer MacBook Pro her

MacBook Pro 17"

Startpris: 20 490 kroner inkl. mva.

Hovedkonfigurasjon: Firekjerners Intel Core i7-prosessor på 2,4 GHz, 4 GB hukommelse og 750 GB disk.

Hvem passer den for? Hører du hjemme i målgruppen for 15-tommers MacBook Pro og har enda større krav til ytelse og batterilevetid, samt enda litt større innkjøpsbudsjett, er MacBook Pro 17" maskinen for deg. Den ultimate video-, foto- og design-pc for dem som av og til må ta med seg maskinen ut i felten – eller på besøk til en kunde. Veier like oppunder 3 kg.

Les test av 17-tommer MacBook Pro her

Mac Pro

Startpris: 20 990 kroner inkl. mva.

Tre hovedkonfigurasjoner: En med én Intel Quad-Core Intel Xeon-prosessor på 2,8 GHz, 3 GB hukommelse og 1 TB disk. En med to stk. Intel Quad-Core Intel Xeon-prosessorer på 2,4 GHz, 6 GB hukommelse og 1 TB disk. En med to stk. 2,66 GHz sekskjernede Intel Xeon "Westmere"-prosessorer, 6 GB hukommelse og 1 TB disk.

Hvem passer den for? Tross en moderat startpris med tanke på arbeidsstasjonssegmentet kan du lett konfigurere deg frem til en sekssifret pris for Mac Pro. Da snakker vi om en maskin med flere prosessorer og mange prosessorkjerner samt nok minne og diskkapasitet til at den kan være med på å produsere 3D-animasjonsfilmer på Hollywood-nivå. En tradisjonell stasjonær løsning – der mus og tastatur medfølger, men skjerm kommer i tillegg. Men med utradisjonell intern eleganse som viser at Apple kan lage åpne løsninger, hvis de vil.

Les test av Mac Pro her

Les om:

Komponenter