IBM skroter serverparken

IBM skroter serverparken

IBM erstatter 3 900 servere for å senke energiforbruket. Selskapet mener at stigende strømpriser kan medføre et comeback for stormaskinene.

Byttet fra servere til stormaskiner skjer som en del av miljøprosjektet Big Green, hvor IBM satser en milliard dollar i året på mer energieffektiv teknologi. Totalt skal 3 900 servere fjernes fra datahaller over hele verden, og erstattes av 30 stormaskiner av typen System Z9, som kjører Linux. Byttet vil frigjøre 85 prosent av gulvarealet i datasentrene som i dag tilsvarer 139 fotballbaner, og selskapet regner med å redusere strømutgiftene med 80 prosent og driftskostnadene med totalt 1,5 milliarder kroner over fem år i sine seks største datasentre.

LES OGSÅ: Grønnere Store Blå

De fleste større bedriftene har gått motsatt vei de siste årene, lavere priser på store serversystemer har gjort at mange har vraket de gamle stormaskinene. Nå tror IBM at stigende strømpriser kan medføre et comeback for stormaskinene.

Generelt kan en stormaskin utnytte større deler av sin kapasitet, blant annet på grunn av virtualisering. Teknologien ble utviklet for stormaskiner lenge før den slo gjennom på servere.

– I stormaskinene finnes det knapt et elektron til å gå på. En stormaskin eliminerer behovet for å bygge flere datahaller, og kraftverk for å drive dem, sier sjefstekniker i IBM, Bernie Meyerson, til IDG News.

Han får støtte av Mike Kahn, leder for analysebyråret The Clipper Group. Ifølge Kahn vil IBMs eksempel gjøre at flere kunder får opp øynene for stormaskiner igjen.

– Mange kan ikke forstå at dinosauren fortsatt har en økonomisk fordel, sier han om den energisparende stormaskinen.

Andre analytikere menar serverløsningene fortsatt vil være mest lønnsomt for mange.

– Distribuerte servermiljø gir enorm datakraft for brukerne for mye mindre penger, sier Charles King, analytiker på Pund-IT Research, til IDG News.

HP er i ferd med å redusere antall datasentre fra 85 til seks i et liknende prosjekt.

LES OGSÅ: Vil spare strøm og miljø

Les om:

Komponenter