IE9 skal utnytte skjermkortet

IE9 skal utnytte skjermkortet

Microsoft, Mozilla og Opera vil alle bruke grafikkprosessoren for å bli kjappere.

Microsofts kommende nettleser, Internet Explorer (IE) 9, vil bruke grafikkprosessoren til å laste bilder og tekstrendringsoppgaver. Dermed håper de nettleseren skal jobbe kjappere.

- En årsak til at du får så flott verdi fra maskinvare på pc-er, er grafikkortet. Så vi flytter IE opp på toppen av den moderne Windows grafikk-motoren Direct X, sier Dean Hachamotich, IE-bestyrer hos Microsoft.

IE9 dropper Windows Graphics Device Interface brukt i tidligere versjoner, og vil i stedet bruke Direct 2D og Direct Write programmeringsgrensesnitt (API) for å bearbeide todimensjonal informasjon som tekst og bilder.

Dermed blir det grafikkprosessoren som tar arbeidslasten, i stedet for den vanlige prosessoren.

Også for Mozilla...

Men Microsoft er ikke de eneste som går med slike tanker. Også hos Mozilla jobber man med samme teknologi.

- Vi har vårt eget prosjekt som går på å bruke OpenGPL på åpne plattformer og Microsoft-grensesnitt på Windows, sier Mozillas ingeniørdirektør Mike Shaver til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

... og Opera

Samme gjelder for Opera. Og i likhet med Mozilla vil de ikke begrense seg til å bygge løsningen for Windows. Teknologisjef i Opera, Håkon Wium Lie mener maskinvareakselerering er i vinden.

- Vi kommer til å se maskinvareakselerering over hele linja. Men vi kan ikke binde oss til ett enkelt API, som Microsoft, sier han.

Både Lie og Shaver tror grafikkbasert nettleserakselrasjon vil gi flere fordeler for mobile enheter, slik som smarttelefoner.

Komponenter