- Ikke bytt harddisk i nye iMac selv

Apple har gjort det så å si umulig å bytte harddisk i de nye modellene av alt-i-ett-maskinen på egenhånd.

Publisert Sist oppdatert

I iMac-maskinene har Apple i utgangspunktet ikke lagt opp til at brukerne skal bytte ut andre komponenter enn minnerbrikker selv. Utskiftning av blant annet harddisk skal gjøres av en autorisert reparatør, ifølge Apple. Diskbytte har riktignok vært mulig, men det er en knotete prosess som sannsynligvis bare de mest teknisk kompetente tør å begi seg ut på.

Med de nyeste 2011-modellene av iMac blir det imidlertid enda vanskeligere, nesten helt umulig, for brukere å oppgradere harddisker uten å betale Apple i dyre dommer. Selskapet Other World Computing, som selger oppgraderingsløsninger, advarer nå kjøpere av de nye iMac-modellene mot å forsøke å bytte disker på egenhånd.

LES OGSÅ:

Her er vårens nye iMac-er

For at den kompakte alt-i-ett-maskinen ikke skal bli for varm har Apple nemlig laget en løsning som inkluderer en spesiell 7-pins SATA-kabel (i stedet for standard 4-pins) som fungerer sammen med Apple-firmware på harddisken for å kontrollere viftene for disktemperatur, skriver Macworld Sverige.

Om man bytter harddisken på egenhånd vil altså ikke kjølesystemet fungere. Resultatet blir at viftene går for full hastighet. iMac-en vil dessuten ikke bestå en såkalt Apple Hardware Test, som sjekker om maskinvaren på maskinen fungerer som den skal.

LES OGSÅ:

Raskere flashdisk i MacBook Air

Dyrt med Apple-disker

Med andre ord må den som vil bytte harddisk i sin iMac i ettertid benytte en autorisert Apple-reparatør eller nøye seg med eksterne løsninger. Man kan selvsagt kjøpe mer lagringsplass fra starten av, men dette er ikke nødvendigvis en billig affære.

De nye iMac-modellene kommer med flere alternativer hva gjelder lagring - harddisker på 500 GB, 1 TB og 2 TB, en 256 GB SSD eller en kombinasjon av harddisk og SSD. Apple tar spesielt godt betalt for en SSD-løsning. Markedsprisen på en god SSD-enhet i denne størrelsen er i overkant av 3000 kroner - Apple tar 4100 kroner for å bygge inn en slik løsning.

De som imidlertid ikke vil betale dette prispåslaget for en SSD, eller de ekstra 1230 kronene for å oppgradere fra en 1 terabyte til 2 terabyte harddisk, vil dermed havne i en vanskelig situasjon. Det samme vil brukere som opplever at harddisken går i stykker når garantien går ut. Og harddisker går i stykker, understreker OWC.

- Det er ikke et spørsmål om de går i stykker, det er et spørsmål om når de gjør det, skriver selskapet.

LES OGSÅ:

Harddisk + SSD i MacBook