- Ikke tatt patent på page-up

- Ikke tatt patent på "page-up"

"Page up" og "page down"-patenten er misforstått, mener Microsoft Norge.

De siste dagene har en rekke nettsteder meldt at amerikanske patentmyndigheter ga Microsoft patent på "page up" og " page down"-funksjonen på pc-tastaturer. Også Computerworld.no meldte dette.

patentmyndighetenes nettsider kan du lese at patenten kalles for " Method and system for navigating paginated content in page-based increments" .

Microsoft Norge sier at dette har blitt misforstått, og at det ikke dreier seg om en patent på selve tastaturknappene, men en ny måte å bruke dem på.

- Microsoft har utviklet en algoritme, forteller sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Algoritmen fungerer for eksempel slik: Har du markøren på linje tre på side én i et tekstdokument, og trykker "page down", kommer du til linje tre på side to. Dette for å gjøre det enklere å bla gjennom dokumenter i diverse formater og størrelser.

- Dette handler om matematikk, om hvordan du bruker knappene, sier Seierstad.

LES OGSÅ: Microsoft dømt for patentbrudd

Nyvinningen har godt selskap i Microsofts patentsamling. It-giganten skal ha 10 000 patenter på diverse funksjoner, inkludert: Å gjøre " :)" til grafiske smilefjes, dobbelklikk og mus med rullehjul.

Microsoft har tidligere fått kritikk for å sikre seg patenter på ting som andre visstnok skal ha funnet opp. Humorsiden Theonion.com meldte i 1998 at Microsoft hadde fått patent på tallene 0 og 1, og på den måten sikret seg patent på hele vår digitale verden.

Les om:

Komponenter