iMac bit for bit

iMac bit for bit

Det har vært mye snakk om Snow Leopard med 64-biter - her er nye 27-tommers iMac i alle sine respektive enkeltdeler.

Ved første øyekast ser det ut som om de nye Apple-maskinene er laget ut av ett enkelt stykke - så også med de nye iMac-ene. Aluminiumskabinettet og en enkel glassplate er tilsynelatende alt, uten skjøter. Men når man går det hele nærmere etter i sømmene så åpenbarer det seg en rekke kløktige grep signert Apples designere og ingeniører.

Så ikke før har Apple lansert nye maskiner, som vi ikke har sett i virkeligheten en gang, så er iFixit på banen for å skru de fra hverandre. Og etterhvert som de graver seg innover i innmaten dukker det opp en og annen overraskelse.

For eksempel er det en helt spesiell funksjon som er tiltenkt Apple-logoen på baksiden av maskinen. Logoen er, ved siden av glasskjermen, den eneste biten i eksteriøret som ikke er metall. Eplet er utformet i plast, og fungerer som et vindu for den trådløse AirPort-antennen.

Videre innover ser man at CPU-en (den vanlige prosessoren) og GPU-en (grafikk-prosessoren) er plassert lengst mulig fra hverandre. Apple valgte overraskende vanlige stasjonær-prosessorer istedenfor bærbar-prosessorer til disse maskinene, mye trolig takket være konkurransen fra Dell og andre som lager liknende alt-i-ett maskiner.

21-tommeren kommer med Intel Core 2 Duo-prosessorer, mens 27-tommeren har arbeidsstasjon-ytelse med QuadCore-kraft fra en Intel Core i5-prosessor og faktisk helt opp til en Intel Core i7-kjerne.

Det er ikke mindre enn imponerende - og forklarer også det store kjølebehovet. Maskinen har tre vifter, men disse kjøres først ved største belastning for å holde støynivået nede. I utgangspunktet er det store kjøleribber som sørger for spredningen av varmen ut til alu-skroget.

Til slutt kan det også nevnes at den mildt sagt overraskende Mini DisplayPort-inngangen til maskinen, som lar en bruke maskinen som en ekstern skjerm, kjører videosignalet gjennom hovedkortet. Dette betyr altså at maskinen faktisk må stå på for at dette skal fungere. Mon tro om den kan stå i strømsparende dvalemodus...?

Se komplett billedgalleri og en timelapse-video under. Via iFixit.

Les om:

Komponenter