iMac med 5k Retina-skjerm

iMac med 5k Retina-skjerm

Apple lanserer supertynne iPad-er, ny iMac og ny Mac mini.

I tillegg oppdateres operativsystemet for iPad og iPhone til iOS 8.1, noe som tolkes som en innrømmelse av at iOS 8 kanskje ikke var helt ferdig da den nye iOS-versjonen kom for en måned siden.

iOS 8.1 kommer på mandag.

Mac-operativsystemet OS X Yosemite er nå klart og kan lastes ned umiddelbart (om enn ikke her til lands ennå når disse linjer skrives, men forhåpentlig senere på kvelden), og det er store forbedringer i blant annet nettleseren Safari og i iTunes.

(Oppdatering: Rundt midnatt ble den norske Yosemite-oppdateringen tilgjengelig.)

Og i USA blir Apple Pay-betalingsløsningen tilgjengelig på mandag.

Blant forbedringene i iOS 8.1 er at Apples fotoapplikasjon får tilbake Kamerarull, som forsvant med iOS 8 - og som har ført til en klagestorm.

Under lanseringen torsdag kveld demonstrerte Apple-ledelsen lettere selvironiske at den har lyttet til kritikken og tatt den til følge.

5k iMac største nyhet?

Bare minutter etter at lanseringen i Apple-hovedkvarteret i Cupertino i California er ferdig, er det ikke så lett å se hvilke nyheter som var de viktigste eller mest overraskende. Med alle lekkasjene på forhånd - som Apple også ga en selvironisk videokommentar til under lanseringsshowet - var det ikke så mye som overrasket.

Men foreløpig holder vi en knapp på den nye 27-tommers iMac-en, som ser ut til å ha mye å by på både når det gjelder ytelse og skjermteknologi.

Startprisen i Norge er 21.990 kroner inklusive mva.

Da får man en maskin med 3,5 GHz firekjerners Intel Core i5-prosessor som kan kjøres med Turbo Boost til opptil 3,9 GHz.

For denne prisen får man maskinen med to fire-gigabyte minnekort, altså med 8 GB internminne.

Standard lagringsløsning er en 1-terabyte Fusion Drive, altså en kombinasjon av flash-lagringsminne og harddisk.

God grafikk

Grafikken er en AMD Radeon R9 M290X-brikke med to gigabyte videominne. Dette er en grafikkbrikke som er konstruert spesielt med tanke på store bærbare pc-er, med ytelse omtrent som AMD HD 8970M, ifølge nettstedet Notebook Check.

Grafikkløsningen beskrives som i nærheten av toppen av sin klasse hva ytelse gjelder, og den skal egne seg godt til krevende spill i 1080p-modus, heter det. Påstanden er imidlertid basert på testing på annen maskinvare enn den nye iMac-en, så det gjenstår å se hva Apple har fått ut av løsningen.

Den nye iMac-en kan bestilles nå, og norske Apple Store opererer med en leveringstid på 3-5 arbeidsdager.

Man kan også få den nye iMac-en med 4 GHz Intel Core i7-prosessor, med Turbo Boost til opptil 4,4 GHz. Da blir prisen 24.140 kroner.

Internminne på 16 GB får man for 1720 kroner ekstra, mens 32 GB minne koster 5160 kroner ekstra.

Man kan også få AMD Radeon R9 M295X med fire gigabyte videominne for et prispåslag på 2150 kroner, og andre lagringsløsninger er også tilgjengelig. For eksempel kan man velge 256 GB flashlagring i stedet for den nevnte Fusion Drive-løsningen uten endring i prisen. Kanskje aktuelt for dem som har en eller flere store eksterne disker fra før?

- Verdens høyeste oppløsning

Apple kaller den nye iMac-skjermen for Retina 5K-skjerm og hevder at den er verdens mest høyoppløste datamaskinskjerm med oppløsning på 5120 x 2880 piksler og i alt 14,7 millioner piksler.

Det er mulig at Dell vil protestere, for selskapet har lansert en skjerm med samme oppløsning og vil sikkert gjerne dele førsteplassen med Apple.

Ifølge Phil Schiller, markedssjef hos Apple, har skjermen sju ganger så mange piksler som en HD-tv og 67 prosent flere piksler enn en 4k-skjerm.

Ute i kanten er nye iMac bare fem millimeter tykk.

- En perfekt maskin for 30-årsjubileet for den første Macintosh, sa Schiller under lanseringen.

Tross fire ganger så høy skjermoppløsning som på forrige iMac-generasjon vil den nye iMac-en bruke 30 prosent mindre strøm enn forgjengeren, ifølge Apple.

Baksiden av den nye iMac-en er omtrent som før, bortsett fra at de to Thunderbolt-portene er oppgradert til Thunderbolt 2-standarden, med opptil 20 Gbps overføringshastighet.

Les om:

Komponenter