Imac-salget daler

Imac-salget daler

Datamaskinen som reddet Apple for 14 år siden, står nå for en mindre andel av selskapets omsetning.

Salg av Imac vil i 2014 bare stå for 2 prosent av Apples totale omsetning.

Det spår analytikere i en ny rapport, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Alt-i-ett-maskinen Imac ble introdusert 1998 som en erstatning for Apples Macintosh, som ble lansert i 1984.

I 2004 lanserte Apple en ny modell av Imac med alle komponentene ble innebygd bak skjermen, slik den er i dag.

Første Imac i 1998

Apple avkastning i pc-markedet spores ofte tilbake til den første modellen av Imac som ble sluppet i 1998. Dette var også den første modellen Steve Jobs lanserte da han begynte å jobbe for selskapet igjen i 1997.

Til tross for det, har Imac alltid havnet i skyggen av Apples Macbook-modeller som selger langt bedre. I løpet av de siste fire kvartalene har Apple bærbare pc-er solgt tre ganger så mye som Imac.

En årsak til dette kan være den lange tiden det har tatt for Apple å oppdatere Imac. En ny modell ble lansert i mai 2011, og det ble ikke gitt ut en oppdatert versjon før i oktober 2012.

Leveranseproblemer

Selv om det ble lansert en ny Imac i oktober i år, har Apple slitt med leveranseproblemer som strekte seg ut helt til november, noe som kommer til å påvirke salget i fjerde kvartal.

Ifølge analytikerne på Wall Street vil dette også komme til å påvirke de kommende kvartalene.

Brian White fra analyseselskapet Topeka Capital Markets forutser at Apple kun vil selge drøyt én million stasjonære datamaskiner i fjerde kvartal.

Hvis han har rett, betyr dette 31 prosent færre enheter solgt sammenlignet med samme periode i fjor.

Imac står for majoriteten av Apples stasjonære datamaskiner. Mac Mini og Mac Pro står for et relativt lite volum.

Dårlige framtidsutsikter for Imac

Også Brian Marshall fra analyseselskapet ISI, spår et dalende salg av Imac i fjerde kvartal. Han tror at det stasjonære salget vil falle med 29 prosent.

Og situasjonen ser ikke ut til å bli bedre. I slutten av 2013 tror begge analytikerne at bare én av fire solgte datamaskiner kommer til å være stasjonære datamaskiner.

Det betyr at Apple kommer til å selge mindre enn én million stasjonære datamaskiner per kvartal i løpet av de neste to årene.

Analytikerne spår samtidig at salget av Apples bærebare pc-er kommer til å øke kraftig i 2014. Dette betyr at hvis Apple ikke hadde hatt Macbook, ville selskapets datavirksomhet vært så å si ikke-eksisterende.

Les om:

Komponenter