Imponerende ny Ipad-grafikk

Imponerende ny Ipad-grafikk

Den nye Ipad-en, som kommer i salg 23. mars i Norge, har en imponerende grafikkytelse.

Dette var noe av det som vakte mest oppmerksomhet under lanseringen onsdag kveld norsk tid.

Med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler har skjermen altså over 3,1 millioner bildepunkter, som er én millon mer enn en vanlig, stor HD-tv med oppløsning på 1920 x 1080 punkter.

Dermed har også iPad fått såkalt Retina-display, fastslo Apple under lanseringen, som Macworld Norge fulgte fra Apples europeiske presse-event i London.

Grafikkdemonstrasjonene under lanseringen omfattet både avanserte spill og grafikkløsninger til profesjonell bruk, for eksempel med SketchBook Pro fra den ledende produsenten av programvare for design og konstruksjon, Autodesk.

Firekjerners grafikk

Høyere skjermoppløsning krever også bedre maskinvare. Den nye iPad-en kommer derfor med en ny prosessor, kalt A5X, med firekjerners grafikk. Ifølge Apple er grafikkytelsen fire ganger bedre enn hos forgjengeren A5. Hvor mye arbeidsminne nye iPad har, er ikke kjent.

4G LTE

Den nye iPad-en har også støtte for LTE, eller 4G, noe som innebærer en betydelig raskere nettforbindelse enn med dagens 3G-modell. Makshastigheten blir på 73 megabit per sekund. Man kan dessuten dele høyhastighetsnett med opptil fem enheter fra iPad-en, da den får støtte for internettdeling.

Bedre kamera

Ellers er kameret på baksiden også oppgradert - og omdøpt til iSight. Det har en sensor på fem megapiksler, bakgrunnsbelysning, autofokus og ansiktsgjenkjenning. Det er også mulig å spille inn video i 1080p, og videokameraet har innebygd videostabilisator og fjerning av bildestøy.

Ny programvare

På programvaresiden bringer nye iPad også med seg en rekke nyheter. Deriblant Siri, eller i hvert fall en svært begrenset variant. Nye iPad kommer nemlig med støtte for diktering, det vil si at du kan få tale til å bli tekst. Det gjør du ved å trykke på en ny mikrofon-knapp på det virtuelle tastaturet. Dessverre funker diktering ikke på norsk, i hvert fall ikke foreløpig. Det er kun Siris språk som er tilgjengelig, det vil si engelsk, fransk, tysk og japansk.

I tillegg til å oppdatere alle appene for iWork (Pages, Numbers og Keynote), har Apple også oppdatert de to iLife-appene GarageBand og iMovie. Samtidig har iLife-sirkelen nå blitt hel, med lanseringen av iPhoto for iPad. Med iPhoto kan du redigere og organisere bilder på iPad-en. Bilder skal dessuten enkelt kunne deles mellom enheter.

iPad kommer med iOS 5.1 installert. Og den nye iOS-versjonen blir tilgjengelig for alle i dag. 5.1 kommer med støtte for Siri på japansk samt, muligheten til å slette bilder fra bildestrømmen samt en snarvei til kamerafunksjonen på den låste skjermen for nyere iOS-enheter. En rekke feil er også fikset, deriblant en relatert til dårlig batteritid.

Litt større, samme batteritid

Den nye iPad-en er bittelitt større enn sin forgjenger. Det er 9,4 millimeter tykk, mot 8,8 millimeter hos forgjengeren. Den er også litt tyngre, og veier 662 gram. Forrige modell veide 613 gram. Det er ikke enorme forskjeller, men er ikke noe mer hendig for den som ønsket seg et lettere lesebrett for senga. Batteritiden er for øvrig den samme som før. 10 timer for vanlig bruk, og 9 timer over 4G-nett. Lagringskapasiteten er uendret (16, 32 eller 64 gigabyte).

Prisene på den nye iPad ser ut til å bli omtrent som på iPad 2. Den kommer i salg i USA og seks andre land den 16. mars. En uke senere, den 23. mars, kommer den i salg i Norge og de andre nordiske landene.

iPad 2 kommer for øvrig til å bli solgt ved siden av nye iPad til nedsatt pris. Vi kommer tilbake med prisene så straks vi har dem.

Les om:

Komponenter