Indisk fantasi-pc?

Indisk fantasi-pc?

Indiske myndigheter med tavle-pc til 220 kroner. - En usannsynlig bløff, mener journalist.

En lang rekke medier, fra CNN til BBC til Telgraph og Aftenposten, rapporterer om at indiske myndigheter har utviklet en tavle-pc som kommer til å koste rundt 220 kroner når den angivelig skal komme på markedet tidlig i 2011.

Tavle-pc-en hevdes å være utviklet ved forskjellige indiske universiteter, og skal være utstyrt med berøringsskjerm, solcellepanel og 2 gigabyte minne.

Mamta Varma, en talskvinne for indiske myndigheter, hevder ifølge flere medier at dette er "et gjennombrudd", og at i første fase skal en million pc-er rulles ut til universitetsstudenter i India.

Prosjektet minner om One Laptop Per Child-programmet, som fremdeles strever med å få kostnaden for sin pc, som hverken har berøringsskjerm eller solcellepanel, ned til under 700 kroner.

LES OGSÅ:

It-bransjens rånere

Lettlurte medier

Mike Elgan hos PC World i USA er sterkt kritisk til medias rapportering av denne saken, og peker på flere ting som han mener gjør hele saken til en usannsynlig bløff.

Indiske politikere har oppdaget at de får positiv medieomtale og flere stemmer ved å annonsere teknologiske "gjennombrudd" som fremhever indisk ingeniørkunst og som skal komme fattige indiske studenter til gode, skriver Elgan i en artikkel.

- Det er en billig gimmick som virker fordi media er lettlurte og late, og rapporterer historien uten den minste skepsis, sier Elgan.

Han trekker frem flere eksempler på hvordan indiske myndigheter tidligere har annonsert lignende "gjennombrudd", med pc-er som Shaksat og Simputer, men at disse prosjektene enten ikke har blitt noe av eller har vært håpløst mislykket.

LES OGSÅ:

Her er MSI Wind-Pad

Usannsynlig

Elgan tar så for seg hvorfor denne 220 kroners tavle-pc-en aldri vil bli noe av.

- India lager ikke berøringsskjermer selv, de må i tilfelle importeres fra Kina eller Taiwan. Dagens pris for denne komponenten alene overstiger 220 kroner. Det samme gjelder for solcellepaneler, som stort sett bygges i Kina. Selv de billigste solcellepanelene som er kraftige nok til å drive et tavle-pc-batteri koster mer å produsere enn 220 kroner.

- I tillegg må man betale for de 2 GB RAM, selve chassiset og resten av de elektroniske komponentene. Selv om vi regner med Moores lov og antar at vi bruker skrotkomponenter av absolutt billigste sort, vil en soldrevet berøringstavle-pc med 2 GB RAM ikke kunne bygges for mindre enn 700 kroner i overskuelig framtid. Ikke noe land i verden kan bygge en billigere pc enn Kina, hvor hele teknologisektoren er optimalisert for ultralave produksjonskostnader.

- Selv om Moores lov uforvarende skulle akselerere, og India på mirakuløst vis skulle klare å bygge en 220 kroners tavle-pc neste år, ville det være 100 selskaper i Kina som solgte pc-er for under 100-lappen, skriver Elgan.

LES OGSÅ:

Atom for tavle-pc og mobil

Den grusomme sannheten

Elgan hevder at annonseringen av 220-kroners tavle-pc-en ikke er noe annet enn skammelig politisk opportunisme, og at verdens medier (igjen) lot seg lure og gikk fem på denne "solskinnshistorien".

- Billige datamaskiner som kan løfte utdanningsnivået i India og være et verktøy for teknologisk lederskap i framtiden er en historie alle ønsker å tro på, men det gjør den ikke nødvendigvis til sannhet. Det vi virkelig trenger er litt vanlig sunn fornuft, skriver Elgan.

Les om: