Innovativt med Gule Sider på iPhone

Innovativt med Gule Sider på iPhone

TEST: Gule Sider viser deg veien på iPhone.

Den tidligere omtalte Utvidet Virkelighet-applikasjonen Gule Sider Live er nå tilgjengelig for iPhone. Velkommen til The Matrix.

Finn opptil 75 000 norske bedrifter i din nærhet, loves det. Det hele er som å stikke hodet under vann - det er mye rart der ute som venter på å bli oppdaget.

Utvidet virkelighet

Kort oppsummert er utvidet virkelighet som teknologi en måte å legge et informasjonslag oppå virkeligheten - mediet som dette gjøres med er i dette tilfellet skjermen på en iPhone. En iPhone eller en iPod touch har en form for posisjonerings- og navigeringsenhet som i større eller mindre grad finner deg der du er i den virkelige verden. Og den virtuelle verdenen, internett om du vil, kan legges oppå vår verden via skjermen.

Gule Sider Live lar deg søke opp informasjon om bedrifter i din nære - eller fjerne - omkrets. Utmerket om du er et sted der du ikke er kjent, og er i beit etter en Narvesen-kiosk, en burgersjappe eller kafé. Eller overnattingssted. Og så videre. Alt som du er vant til å finne på gulesider.no kan i prinsippet vises på skjermen, og mer informasjon om avstand og retning fra der du befinner deg.

Kategorier

Informasjon søkes opp via et hjul (som overraskende nok ikke går 360 grader rundt) med kategorier som Helse, Overnatting, Mat, Sport, Kultur, etc. Søket kan derfra snevres inn enten ved å angi en søkestreng, eller å velge en underkategori. Gule Sider introduserer også en interessant funksjon der søketreff kan sorteres etter omtale. Med andre ord: Sosiale medier møter telefonkatalogen. Lurt.

Radar

Endelige treff fra valgte kategori kan vises som en liste, eller på en iPhone 3GS med kompass som prikker på skjermen i den retningen de ligger med avstanden markert. Avstanden til treffene kan snevres inn ved hjelp av en zoom-funksjon.

Trykk på en slik grafisk fremstilling av treffet gir mer detaljert informasjon, som for eksempel telefonnummer, adresse, omtale og hjemmeside. Man kan også velge å bli ledet frem til stedet via en "ta meg dit"-funksjon som viser en pil med retningsangivelse på skjermen.

I bruk

Det første man kan si om dette programmet er at det faktisk fungerer. Om det fungerer optimalt er en annen sak, men det er definitivt et innovativt produkt som må oppleves selv. Siden det er gratis så taper man ikke stort på det heller, og konseptet er faktisk ganske morsomt. Pass på å ikke gå på lyktestolper når du bare titter ned i skjermen!

På et mer overordnet plan kan man si at programmet fungerer muligens best dersom man ikke er kjent på stedet, eller søker anbefalinger der-og-da, eller kanskje ikke er så flink til å lese kart. Og har du veldig spesifikk smak og vaner bør du muligens gjøre research et ennet sted enn Gule Sider - sier seg selv.

Vet man hva man skal frem til er det meste bare et Google-søk unna, og Google Maps-applikasjonen som følger med telefonen har en velfungerende fotgjenger-navigasjonsmodus som er lett å følge med tradisjonell kartvisning.

Utfordringer

Problemet med en slik applikasjon, dersom man aksepterer dens premisser, er at den aldri er bedre enn hva den indekserer. Med andre ord vil den bare fungere etter intensjonen om innholdet i databasen er oppdatert og tagget korrekt.

En lokal kino kan være oppført med eierselskapets gateadresse, og da faller korthuset sammen. Eller en oppføring for et bakeri kan være både for et bakeri, som i selve fabrikken, eller for et utsalg. Men det samme kan man for såvidt også si om Google.

Et annet fenomen man stusser på, er forestillingen om avstander. I utgangspunktet vises det treff med en avstand opptil 50 kilometer. Femmila er en voksen marsj, så om man ønsker treff i nærheten kunne rekkevidden sikkert vært snevret inn til å begynne med.

Tilsvarende kunne man ønske seg at avstander kunne antydes som gangavstand i minutter, selv om dette kan variere. Det ville gi en mer relevant fremstilling - det bør sikkert tas høyde for at ikke man går rake luftveien.