Intel og AMD får konkurranse

Intel og AMD får konkurranse

Servere basert på ARM-prosessorer kan være på markedet allerede i løpet av neste år.

Google kjøpte nylig det hemmelighetsfulle selskapet Agnilux, som det har blitt spekulert i at jobber med å utvikle energieffektive prosessorer til serverbruk.

Nylig gikk også Microsoft ut med en jobbannonse der det ble antydet at selskapet vurderer å bruke prosessorer fra britiske ARM i sine hovedservere for å redusere energibruken.

Nå sier Warren East, administrerende direktør i ARM Holdings, at servere basert på flerkjerneprosessorer fra ARM kan være tilgjengelig på markedet i løpet av de neste 12 månedene.

I forbindelse med presentasjonen av selskapets førstekvartalsresultater sier han at dagens arkitektur, som er utformet med tanke på klientbruk, også kan brukes i servere.

- Bruken av ARM har tradisjonelt vært aktuell ved relativt lave ytelsesbehov og for å oppnå minst mulig strømforbruk. Men nå ser vi flere kjerner og høyere hastigheter opp mot 2 GHz. Hovedforskjellen ligger høyhastighetsgrensesnittet i serverprosessorene, sier han til EE Times.

Redusert strømforbruk

Spørsmålet er nå hvorvidt ARM planlegger å ta opp konkurransen med Intel og AMD i servermarkedet.

I forhold til ren prosessorkraft kan ikke dagens ARM-prosessor konkurrere med x86. Men med et økende fokus på å redusere energibruken i servere og datarom, blir spesielt flerkjerners ARM-prosessorer sett som et godt alternativ.

- Vi ser nå at kunder eksperimenterer med flere ARM-kjerner på en brikke, sier Warren East.

- De har muligheten til å bruke vår A9-prosessor ved 2 GHz og med fire kjerner, og eksperimenterer med å kombinere serverne sine med teknologi som finnes på veikartet vårt, sier East, som ikke spesifiserer hvilke selskaper som eventuelt vurderer ARM-baserte servere.

Les om: