Intel og Apple med ny standard?

Intel og Apple med ny standard?

Intel demonstrerer ny høyhastighets-fiberløsning. Har Apple en finger med i spillet?

Intel demonstrerte i forrige uke en helt ny teknologi for høyhastighets-dataoverføringer med kodenavn Light Peak. Løsningen er basert på fiberoptiske kabler, og kan bli erstatningen for alle kabler vi i dag bruker for å koble sammen elektroniske enheter.

10 Gbs

Light Peak opererer med imponerende overføringsrater på 10Gbs - det er ikke mindre enn 10 gigabit per sekund. Og det er bare begynnelsen: Intel sier at teknologien kan skaleres opp til 100 gigabite per sekund i løpet av det kommende tiåret.

Full dupleks

Ikke bare er hastigheten imponerende, den er også lagt opp over to kanaler. Det vil si at Light Peak støtter full dupleks. Og siden man benytter seg av fiberoptikk, ligger det an til forsvinnende slanke kabler som kan overføre signaler uten tap i opptil 100 meter uten repeatere.

Flere protokoller

En annen kjærkommen mulighethet med Light Peak er at det er støtte for flere protokoller samtidig. Og det er om mulig dette som gjør teknologien så interessant sett fra et sluttbruker-perspektiv.

For ryktene vil ha det til at det faktisk er Apple som har gått direkte til Intel med en beskrivelse av en teknologi som overflødiggjør flere kabler. Neste iterasjon av en MacBook Air med kun enn én ut-port vil kanskje høste jubel?

Med andre ord vil det være mulig å kjøre alt fra skjermsignaler via dataoverføringssignaler til styringssignaler og så videre over samme hårstrå. Du kan altså glemme port-mangfoldet som for eksempel stikker ut av en gjennomsnittlig datamaskin.

Da Intel presenterte løsningen for et pressekorps nylig, demonstrerte man samtidige overføringer av hd-videosignaler samtidig som store filer ble kopiert til et RAID-oppsett - alt via samme fiberkabel.

Som en kuriositet kan det nevnes at maskinen som demoen ble kjørt på, faktisk var en såkalt Hackintosh - det vil si en Intel-basert PC som ikke er bygget av Apple. Nok en indikasjon på at Apple står bak?

Du kan lese mer om Light Peak her. Maskiner med Light Peak kan være i salg allerede til neste år. Se videodemo under:

Les om: