Intel blir blyfri

Intel blir blyfri

Intel skal avvikle bruken av bly helt i sine kommende mikroprosessorer.

Prosessorgiganten kvitter seg dermed med et av de giftigste stoffene i produktene.

Bly-kuttet innledes med produktserien Penryn, som kommer senere i år. Penryn lages med en 45 nanoneters produksjonsprosess. Neste år kommer det blyfrie prosessorer framstilt med 65-nanometers produksjonprosess, opplyser selskapet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Utfordrer it-leverandører på miljø

Intel har arbeidet med å bli kvitt blyet i mange år. I 2005 opplyste Intel at selskapet så langt hadde brukt 100 millioner dollar på å utvikle en erstatter for bly. For to år siden ble det sagt at målet var full uavhengighet av bly innen 2010.

Tinn, sølv og kobber

Det ser til at Intel kanskje greier å slå sine egne prognoser. Det har ikke kommet nye kostnadsoverslag for overgangen. Bly er svært giftig, men på grunn kombinasjonen av elektriske og mekaniske egenskaper, er dette metallet svært nyttig til lodding i halvlederproduksjon. Erstatningen blir en legering av tinn, sølv og kobber.

LES OGSÅ: Apple får miljø-stryk

Intel begynte så smått å fjerne bly fra sine produkter for første gang i 2002, da selskapet kom med flashminne der det ble brukt blyfritt loddemateriale, også dette en kombinasjon av tinn, sølv og kobber.

Loddebly

I løpet av 2004 var det meste av blyet brukt til lodding i brikkesett og prosessorer erstattet med denne legeringen. Men Intel fortsatt å bruke rundt 0,02 gram bly i loddingen på innsiden av brikkene, for å koble silisiumet til brikkepakken.

Det er denne siste biten bly som Intel sier de nå skal geie å erstatte med en legering av tinn, sølv og kobber. Blykuttet vil ikke har noen som helst innvirkning på yteevnen i brikkene, bedyrer Intel.

Les om:

Komponenter